Felfüggesztett kapott a csaló csatornatisztító

2015 jún 4
Megosztás
csatornatisztító ezsközök

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség 2015. június 2-án gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt a 22 éves férfit, aki magát vállalkozónak kiadva csatornatisztítás ürügyével csalt ki óvodáktól és önkormányzatoktól mintegy kettő millió forintot. A férfit jogerősen felfüggesztett börtönre és vagyonelkobzásra ítélték.

 

 A 22 éves, Tamásiban lakó férfi korábban több csatornatisztító cégnél dolgozott és elhatározta, hogy e tevékenység látszatának keltésével fog pénzt szerezni. A férfi 2015 márciusában egyéni vállalkozói igazolványt is kiváltott, azonban a csatornatisztításhoz szükséges gépekkel, berendezésekkel nem rendelkezett, mindössze egy magasnyomású mosója, pvc csöve, slagja és csákánya volt.

Tudta azt is, hogy ezek az eszközök alkalmatlanok dugulások elhárítására, ennek ellenére olyan megrendelőlapot készített, amely kompetens duguláselhárító vállalkozás benyomását keltette.

A vádlott 2015 márciusától kezdődően járta az országot és elsősorban óvodákat, illetve önkormányzatokat keresett fel, ahol határozott fellépésével valódi szándék és alkalmas eszközök hiányában csatornatisztítási munkálatok elvégzését ígérte. A vádlott az ily módon aláíratott megrendelőlappal több óvodában egyenesen úgy jelent meg, hogy őt a polgármester küldte. A munkákat látszólag el is végezte: a férfi a mosóval az aknákat kimosta, amivel az iszap a csőbe került, ezzel azonban a dugulást valójában nem hárította el, de a laikus megrendelők a látszólag kitisztított akna láttán elhitték, hogy a férfi a munkát elvégezte.

A férfi a ténylegesen el nem végzett munkálatokat kiszámlázta az óvodát fenntartó önkormányzatoknak és ezzel településenként változó, 70 ezer és 185 ezer forint közötti összegű kárt okozott. Három településen nem járt sikerrel a csaló, mert nem fizettek neki. A vádlott 2015. március 20. és május 6. között 21 településen járt és a jól megszervezett csalássorozattal az érintett önkormányzatoknak összesen 1 millió 895 ezer forint kárt okozott.

Az érintett települések között volt például Nagypeterd, Komló, Köveskál, de a Bács-Kiskun megyei Fajsz, Szalkszentmárton és Kunszentmiklós is. Utóbbi város polgármestere azonban 2015. május 6-án gyanút fogott és megtagadta a „csatornatisztítást” igazoló számla kifizetését, valamint értesítette a rendőrséget, akik még aznap elfogták és őrizetbe vették a csalót.

A járási ügyészség az előzetes letartóztatásba helyezett férfit 17 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 1 rendbeli csalás vétsége és 3 rendbeli csalás bűntettének kísérlete miatt állította bíróság elé.

 A férfi a bűncselekmények elkövetését beismerte. A Kunszentmiklósi Járásbíróság 2015. június 2. napján a járási ügyészség indítványával egyezően a büntetett előéletű férfivel szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, egyben vele szemben vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.