Felmentették a megyei főügyészhelyettest

2014 júl 8
Megosztás
Polt Péter Legfőbb Ügyész

Derült égből villámcsapás. Szemők Szilárd közjogi főügyészhelyettes megbízatását július 2-ával visszavonta Polt Péter, Legfőbb Ügyész. Mellé, vagy belenyúlt a megbecsült Szemők Szilárd?

 

Erre senki sem számított a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. Tavaly még keringtek arról ügyészségi folyosói pletykák, hogy elvezénylik Nánási László főügyészt a Központ Nyomozó Főügyészségre, aztán lecsillapodtak a kedélyek. 

Most, július 2-án arra készült az egész megyei szervezet, hogy véglegesítik Dókáné Pályi Krisztina megbízott főügyész-helyettest, aki Kopasz Zsolt helyére került tavaly, miután Kopasz a Szegedi Járási Ügyészség vezetője, majd július 1-vel Csongrád Megyei Főügyész lett. Így is történt, Dókánét véglegesítették, egyúttal viszont Szemők Szilárdot, Nánási közjogi helyettesének a megbízatását visszavonta Polt Péter. Nofene, esett le az álla minden ügyésznek a megyében, meg azon kívül is.

Ez azért furcsa, mert Szemők idén áprilisban kapta meg a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetését, korábban pedig a Kozma Sándor-díjat. Öreg, tiszteletbeli motoros a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. Nem kapkod, kétszer is megnézi mibe nyúl. 

Amikor kellett lépett

Próbáltunk hivatalos úton választ kapni a kérdéseinkre, de nem lett eredménye. Helyben senki nem nyilatkozik a döntésről, olyannyira hírzárlat van az ügyben, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség még a Kecskeméti Törvényszéket is elfelejtette értesíteni a vezetőváltásról, miközben Szemők napi kapcsolatban áll a bírói testülettel, azon belül is a cégbírósággal.

Megnéztük, van-e eljárás folyamatban Szemők ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen, de nincs. Igaz, van ott egy ügy, amelyben kutakodnak egy felszámolás kapcsán, amely során egy szegedi felszámoló cég a fővárosból egy Kecskemét Bethlen körúti ingatlanra jegyeztette át a Bognár-Szörp Kft. székhelyét, miközben a telephely tulajdonosai ehhez nem járultak hozzá (mellesleg ennek a felszámolónak nem ez volt az egyetlen húzása ugyanezen az ingatlanon). Szóval a Kecskeméti Törvényszéken a székhelyáthelyezést bejegyezték, Szemőkék meg néhány hónap múlva megtámadták azt a bíróságon és meg is nyerték. A Központi Nyomozó főügyészségen azt vizsgálják, hogy egy ex, valamint egy jelenlegi cégbírónak volt-e szándákosan köze a tévedéshez. A nyomozás még tart, gyanúsítottja nincs az ügynek.

Fejénél néma a hal

Ennek okán ugortunk még egyet, hogy akkor mit mond erről a Legfőbb Ügyész szóvivője, de Fazekas Géza, szóvivő-ügyész csak annyit közölt velünk, hogy megerősíti a Hírösvény információit. Hozzátette: Szemők Szilárd csoportvezető ügyészként folytatja tovább a munkáját, helyére Nacsa Klára került.

A többi néma csend.

Főügyészségi forrásaink szerint Polt egy náluk lévő Bács-megyei-kecskeméti ügyön rágott be Szemőkre. Ez viszont nem lehet más, mint az önkormányzati KSE Kft. ellen zajló eljárás, amely, mivel két éven túli ügy, a Legfőbb Ügyészségen szálazzák. Kétségtelen, ennek a büntetőeljárásnak is volt olyan lába, amelyben törvényességi vizsgálatot kértek a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közjogi szakágától, de, hogy mi lett a sorsa, léptek-e, és ha léptek mit, lehet, hogy soha sem tudjuk meg, hacsak ki nem derül majd a büntetőperben.

Szóval az ügyészekkel nem sokra jutottunk, nézzük a jól értesült ügyvédeket. Ott az a hír járja, hogy Szemők belenyúlt egy térségi országgyűlési képviselő föld, vagy alapítványi ügyébe és ezt nem így kellett volna.

Ha valakinek van jobb ötlete írja meg, mert az ügyészség úgyis hallgat, mint a sír.