Felszámolják a kecskeméti szeszbirodalmat

2014 már 27
Megosztás
Kecskeméti LIkőripari Zrt.  telephelye

A cég honlapján még semmi jel nem mutat arra, hogy gond lenne. Március közepe óta felszámolás alatt áll a Pajor pálinkákat is gyártó Kecskeméti Likőripari Zrt. Perelnek és nem adják fel.

 

“A Kecskemét környéki homokvidék napsütötte lankáin termő zamatos válogatott gyümölcsből készült hagyományos, különleges és eperfa hordóban érlelt Pajor pálinkák méltán szerepelnek a prémium kategóriás italok között”. így ír a Pálinka nemzeti tanács a honlapján ( http://www.palinkanemzetitanacs.hu/hu/kecskemeti-likoripari-zrt ) a Kecskeméti Likőripari Zrt.-ről, (mostantól Kecskeméti Likőripari Zrt “fa”). amelynek vezérigazgatója és fő részvényese, Pajor Jenő, a kisebbségi tulajdonos pedig az édesapja.

Lefoglalt barackpálinkák

A Kecskeméti Likőripari Zrt. neve 2012 októberében került a nyilvánosság középpontjába, amikor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága azonnali hatállyal felfüggesztette a Zrt. pálinka-előállítási és forgalomba hozatali tevékenységét.

Akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága tájékoztatása alapján indult hatósági eljárásban az igazgatóság megállapította, hogy a Kecskeméti Likőripari Zrt. a pálinkatörvény és a vonatkozó uniós rendelet előírásait megsértve a pálinkákat több alkalommal átminősítve hozta forgalomba.

A Kecskeméti Likőripari Zrt. kiadott közleményében viszont az állt: a cég pálinkáiból három terméket vizsgált be a Fejér Megyei Kormányhivatal, a három termékből összesen 3950 palackot gyártottak le. A társaság szerint a vizsgálat eredménye ezeknél a termékeknél a pálinkák minőségét kifogásolta, „mégpedig a nem megfelelő gyümölcsből származó alkoholtartalomra vonatkozóan”. 

A cég közölte: termékeit külső szállítótól vásárolt pálinkából gyártotta ellentétben a többi, saját szeszfőzdéjében előállított pálinkával. Hozzátették: a kifogásolt termékek visszaszállításáról már gondoskodtak, a raktáron lévő készletet pedig a további vizsgálatokig elkülönítették.

Utazott rájuk a konkurencia

A kormányhivatal ennek ellenére jelentős, több tízmillió forintos bírságot szabott ki a Kecskeméti Likőripari Zrt.-re, amely e miatt bírósághoz fordult. A perben végül egyezség született a felek között, így néhány százezer forinttal megúszta a pálinka-kalandot a részvénytársaság, tehát az anyagi gondok nem innen eredeztethetőek, sőt, a mérlegadatok szerint a csődnek nem volt előjele, igaz, több konkurens, aranyháromszög-béli cég is utazott némi hátszéllel a kecskeméti likőriparira, rendszeresek voltak náluk a jövedéki ellenőrzések.

A cég jogelődje 2000-ben alakult Black-Bulls Kft. néven. Az ötvenmillió forintos jegyzet tőkéjű részvénytársaság nem volt veszteséges, még 2012-ben is csaknem egymilliárdos nettó forgalmat és néhány millió forintos adózás utáni nyereséget könyvelnek (a 2013-as adatok még nincsenek közzétéve).

A Kecskeméti Likőripari Zrt. székhelye  - a névhasználata ellenére - nem a hírös városban, hanem Szolnokon jegyeztette be a székhelyét, ugyanerre a címre van bejegyezve Pajor másik cége, a Kecskeméti Pajor Pálinka Kft. is, amely azonban gazdasági tevékenysége nem végez.

Megkerestük Pajor Jenő volt vezérigazgatót a felszámolás okával kapcsolatban, de nem kívánt nyilatkozni, elmondta, nem önhibájukból, hanem a bürokratikus viszonyok miatt kerültek nehéz helyzetbe, ezért kártérítési pereket fognak indítani, illetve, egy másik céggel újraépítik a régi arculatukat a hazai szeszforgalmazás piacán.

A Kecskeméti Likőripari Zrt. felszámolója a fővárosi SERATUS Zrt.

 

Címke: