A Fidesz nyert, a DK beérte az MSZP-t

2014 május 26
Megosztás
Fidesz győzelmet várók

A Fidesz-KDNP valamennyi megyében és a főváros összes kerületében az első helyen végzett a vasárnapi magyarországi európai parlamenti választáson. Az MSZP elnöksége lemondást ajánlott.

 

Megyei bontásban Csongrád megye kivételével minden megyében a Jobbik áll a második helyen, ott az MSZP kapta a második legtöbb szavazatot. A fővárosban azonban a második helyen a DK végzett, az Együtt-PM szerezte meg a harmadik helyet, az MSZP a negyediket, a Jobbik pedig az ötödik helyre csúszva előzte meg az LMP-t.
Az MSZP a legtöbb megyében a harmadik helyet szerezte meg, Csongrádban megelőzve a Jobbikot második lett, Fejér és Pest megyében azonban a DK mögé, a negyedik helyre csúszott.
Az Együtt-PM minden megyében az ötödik lett, az LMP pedig mindenhol a hatodik helyet szerezte meg.
A fővárosi kerületekben a Fidesz-KDNP mögött a második helyen legtöbbször az Együtt-PM áll, a 23 kerületből 11-ben.
A harmadik helyet a DK tudhatja magáénak a legtöbb kerületben, 12-ben, míg 9 kerületben a második helyet szerezte meg.
Az MSZP két kerületben lett második és 5 kerületben harmadik, míg 8-8 kerületben végzett a negyedik, illetve 5. helyen.
A Jobbik egyetlen kerületben, a XXIII. kerületben lett második, 3 kerületben végzett a harmadik helyen, öt kerületben a negyedik, és ugyancsak öt kerületben az ötödik lett, míg kilenc kerületben ennél rosszabbul végzett.

Az LMP a második helyet egyetlen kerületben sem szerezte meg, de az  I. kerületben a harmadik helyen végzett. Negyedik, illetve ötödik helyet ért el négy kerületben, és 14 kerületben lett hatodik.

Az MSZP csalódott

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke bejelentette, hogy az elnökség felajánlja a lemondását.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője elmondta: rendkívül súlyos helyzetben van nemcsak az MSZP, hanem az egész magyar közélet is.  A szocialista párt elnökségi tagja a demokrácia vereségeként értékelte azt, hogy 30 százalék alatt volt a részvétel a magyarországi EP-választáson. Csalódottak, lényegesen jobb eredményre számítottak - közölte, hozzátéve, a következtetést levonták és az amúgy is összehívott szombati választmánynak az elnökség felajánlotta a lemondását.


Arra a kérdésre, hogy fel lehet-e építeni még az MSZP-t, Szanyi Tibor közölte, 150 éves mozgalomról van szó, ami annyiféle formációban volt, nem gondolja azt, hogy bármiféle világvége van.
Anélkül nem fog sikerülni Magyarországnak semmilyen értelmes politikai pályára menni, és ebbe az MSZP-t is beleértem, hogy ha tovább folytatjuk azt az ostoba hazudozást, amit az egész politikai elit csinált az elmúlt években - fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy miben hazudtak, a szocialista politikus ironikusan úgy fogalmazott, hogy ennek vannak történelmi előzményei. Szanyi Tibor ugyanakkor a kormányoldalról példaként említette a pálinka és az akác ügyét.
Úgy folytatta, hogy ilyen ügyekkel szórakoztatják az embereket, miközben a mindennapi megélhetéshez szükséges dolgokkal, a munkanélküliséggel nem foglalkoznak. Nem a kémsztoriról, a bankszámlákról szól az emberek élete - mondta, megjegyezve, annyiban hibáztak, hogy belementek ezekbe a játékokba, miközben nem ismerik a vidék hangját.

MTI