Földnek csapta a repülőt az oktató

2016 nov 18
Megosztás
sportrepülők

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt vádat emelt egy 63 éves repülésoktató férfi ellen, aki 2015. október 18-án a jakabszállási repülőtéren egy növendéket oktatva gondatlanságból a földnek csapódott egy sportrepülőgéppel.

 A 63 éves repülésoktató vádlott 2015. október 18-án este éjszakai repülési feladatot hajtott végre egy kétüléses sportrepülőgéppel a jakabszállási repülőtéren egy férfi növendékkel együtt. A kiképzés során iskolaköröket végeztek, ami azt jelenti, hogy a leszállópálya fölé repülve a géppel érintették a talajt, majd egyből felemelkedve folytatták a repülést (ún. „touch and go” repülés).

 Az egyik földhöz közelítés során a vádlott úgy ítélte meg, hogy a gép túl magasan van, ezért úgy döntött, hogy a talaj érintése nélkül áthúznak a kifutó felett.

A kifutópálya szegélyfényeit elhagyva azonban az éjszakai látási viszonyok miatt nem látták folyamatosan a földfelszínt. Ennek ellenére nem tértek át műszeres repülésre és nem ellenőrizték a sebesség- és a magasságmérőt sem.

 Mindezek miatt azt sem vették észre, hogy a gép – az általuk vélt emelkedés helyett – intenzíven süllyedni kezdett, így a kifutópálya után 50 méterrel a földhöz csapódtak. A balesetben személyi sérülés nem történt, de a repülőt vezető vádlott az általa szállított növendék életét, testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki.

 A vádlott szabadlábon várja a tárgyalást, őt az ügyész légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.