Folytatódik a Háztájit az asztalra!

2013 dec 8
Megosztás

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület „Háztájit az asztalra!” programja támogatást nyert a Tanyafejlesztési Program 2013-as pályázati kiírásán. Lesz áruátadó pont a belvárosban.

 

- Dr. Lakó Sándort, a projekt menedzserét kérdeztük hogy mi a most pályázott projekt célja?

A kistérségben futó „Háztájit az asztalra!” program fejlesztéseit kívánjuk támogatni a pályázati forrásból. A program célja, a tanyai termékek piacra jutásának elősegítése és egyben Kecskemét város élelmezésének biztosítása a környék élelmiszer termelése által. 

A „Háztájit az asztalra!” programban, a résztvevő partnerek körében propagáljuk azt a felfogást, hogy az élelmiszert értékként felfogó termelőknek nemcsak saját ellátásuk a feladatuk, hanem annak elősegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem, és mindezért a mérsékelt fogyasztási árak mellett ők is megbecsült jövedelemhez jussanak. 

Akcióink eddig is számos oldalról támogatták ezt a célt, de elsősorban marketing támogatást adtak, ismertebbé, keresettebbé tették a tanyai árut. Most pedig az új pályázat abban segít, hogy a korábban előkészített projektelemek valós értékesítési/beszerzési lehetőségekké váljanak.

 

- Milyen konkrét lehetőségekre gondol?

 

Az online beszerzés alapfejlesztései már a tavasszal lezárultak. Értékesítő partnerünk, a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. Az állandó Kecskeméti jelenlétet nem tudta biztosítani. Velük jelenleg a budapesti téli vásárokon működünk együtt, a gazdák értékesítési lehetőségeit bővítve.  A Városházánál a Nemzeti Agrárkamarával közösen működtetett csütörtöki termelői kispiac sikere azonban bebizonyította, hogy van értelme a kecskeméti lakossági ellátás ilyen irányú fejlesztésének. A kispiac több terméke már online rendelhető és a kényelmes, központi, munkaidő utáni csütörtök délutáni átvétel lehetőségét kínáljuk. Árukiadó szolgáltatásunkat decemberben a Városháza udvarán üzemeltetjük. Az online értékesítésben is érvényesíteni tudtuk az őstermelői árakat, kedvezőbb árszínvonalat biztosítva a megbízható áruházi termékeknél.

 A jelen pályázat keretében minden hétköznap szeretnénk biztosítani az online rendelt termékek átvételi lehetőségét munkaidő után is. Belvárosi, de mindenképpen jelenős gyalogos forgalmú árukiadó pontot kívánunk partnerként bevonni.

 

- Van-e már  kitűzött időpontja a szolgáltatás beindításának?

 

- A Cseh Pékség Balaton utcai boltjában azonnal indítható lenne ez a tevékenység, azonban célszerűbbnek látjuk, hogy a kispiaci árukiadás, mint áthidaló megoldás maradjon meg egyelőre, míg a Pékség jóval kedvezőbb megközelíthetőségű Klapka utcai üzlete meg nem nyílik, amire 2014. márciusában van reális esély.

 

- Milyen más fejlesztést terveznek?

 

- Tavasszal felmértük az igényt a „mydisznó” programunk iránt. A nagy lelkesedést lehűtötte, hogy mivel az önkormányzati egyesület csak szerződött és jogilag tiszta keretek között működhet, a program nem volt versenyképes a szürkegazdaság áraival. A Kormányzat új lépése, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra mérsékli a sertéshús Áfáját, megnyitotta az utat a program sikere előtt. Az első szerződések megkötése jövő februártól lehetséges, azaz városi család ellenőrzött körülmények mellett tanyán hízlaltathat disznót akkor is, ha nincs a rokonságban gazda.

 

- A korábbi nagysikerű rendezvényeknek lesz-e folytatása?

 

- Közeli jó hírrel szolgálhatok. Szeretettel várjuk az olvasókat a „Háztájit az asztalra!” program keretében vasárnap a kerekegyházi Rendek Ökotanyán, ahol közös sütés-főzés és kóstoltatás során élvezhetjük a helyi alapanyagokat használó paraszti konyhát és az adventi betlehemezést. 

A konyhai sürgés-forgás 14:00-kor kezdődik, a térségi érdeklődőket egy kis közösen elkészített hazaival, meleg étellel, süteménnyel várjuk, melynek része a kemencés sütő bemutató, ahol elkészül a kemencében sült liba, hurka, mézeskalács. Forralt bor készítés és kínálás mellett teával szolgálunk.

Kézműves programok és kézműves bemutatók színesítik rendezvényünket, jó idő esetén lovaskocsizásra  is nyílik lehetőség.

 

A nap fénypontja a betlehemezés, mely este 18:30-kor kezdődik hagyományőrző műsorral.

 

 

Helyszín megközelítése:  HYPERLINK "http://www.okomuzeum.hu/magyar/informaciok/okomuzeum_elerhetoseg/3/3/3/1/1" http://www.okomuzeum.hu/magyar/informaciok/okomuzeum_elerhetoseg/3/3/3/1/1

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 
Címke: