Folytatta a virágos balkonok programját a városszépítő egyesület

2017 jún 8
Megosztás
Király József palántát ad át

Egy város összképének formálásában lényeges szerepe van a lakóházak külső megjelenésének, melynek minőségét és esztétikumát nagyban növelhetik a virágos erkélyek. Ennek érdekében a Kecskeméti Városszépítő Egyesület immáron  negyedik éve rendezi meg a Virágos Balkonok akciót, mely által szeretné a város lakosságának ez irányú elkötelezettségét és szépre való igényét segíteni. Az akcióban résztvevő társasházak lakóinak balkon virágpalántákat biztosítottak térítésmentesen.

Az idén az alábbi társasházak vettek részt az akcióban: 

1. Lordok Társasház (Kecskemét, Kossuth tér)

2. Szalagházak Lakásszövetkezet (Kecskemét, Petőfi S. u.)

3. Szabadság tér 5. sz. alatti Társasház (Kecskemét, Szabadság tér 5.)

4. Horváth D. krt-i Lakásszövetkezet (Kecskemét, Horváth D. krt.)

Az akcióban részt vevő lakások tulajdonosai aláírásukkal igazolták, hogy virágokat átvették, azokat saját balkonjukra elhelyezik. Az akciónknak köszönhetően nyárra – amikor a turistaszezon tetőzik – városunk ezen lakóházai a több száz palántától „kivirágozva” szépítik majd Kecskemét összképét. Az elmúlt évek igényeit ismerve ebben az évben is mintegy 1500-1800 tő egynyári virágpalánta került kiosztásra. 

A palánták beszerzését és helyszínre szállítását a Hírös Kertészek Egyesülete látta el, Gyenes István kertész koordinálásával, aki a helyszínen beültetési és növényvédelmi tanácsokkal is segítette a hozzá fordulókat.  

A balkonokon kívül a városszépítő egyesület ebben az évben is gondolt a nem gondozott belvárosi közterületekre is. Így néhány nappal ezelőtt e program keretében a Gyenes Kertészet munkatársai beültették virágokkal a volt Centrum Áruház mögötti 3 db üres beton virágládát, melynek gondozását idén is a szemközti épületben működő Microsystem Kft. ügyvezetője, Varasdy Imre úr vállalta. 

A „Virágos Balkonok” akciónk megvalósításához Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. évi Városi Támogatási Programja nyújt pénzügyi segítséget.

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület 2017. évi tervezett akciói, programjai:

- 2017. június 23-án az Egyesületünk autóbuszos kirándulást szervez Bugacra, ahol Rosta Szabolcs múzeumigazgató vezetésével megtekintjük a nemrégiben ásatások során előkerült Árpád-kori monostori leletek helyszínét. (Ezt az anyagot egyesületünk 2016. márciusában külön előadás keretében is bemutatta a Cifrapalotában.) A Bugacon kiállított leletek megtekintése után a Karikás Csárda által szervezett lovas bemutató és ebéd zárja a programot. A kirándulásra korlátozott számban vannak még férőhelyek, ezzel kapcsolatos részletes információ az Egyesület telefonszámán (76/484-902) kérhető.

 - Fórum a városi kerékpáros és gyalogos közlekedésről, szakemberek meghívásával. 

-  A Kodály-emlékév kapcsán a kecskeméti Kodály-örökség bemutatása. (Kodály Intézet bemutatása, a régi és az új tervezett épület, a Melocco-szobor története)

- Felhívás a „Kecskemét barack pálinkája” cím odaítéléséről. (Egyesületünk 2015-ben indított előadássorozatot annak érdekében, hogy ismét visszahozza a kecskeméti kertekbe a kajszibarackot. Ekkor több száz csemetefát is osztott ki ingyenesen a kerttulajdonosoknak. Ezekről a fákról szedett gyümölcsökből még nem lehet pálinkát készíteni, de bízunk abban, hogy ezzel az akciónkkal sikerül ismét a kecskeméti kajszibarackra felhívni a figyelmet.)

- Egyesületünk 2018-ban ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját. Erre az alkalomra való készülés, a város alapításának 650. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségsorozat keretein belül is.