Forr a belpolitika üstje Baja körül

2013 okt 7
Megosztás

A közvéleménykutatók hitelessége a tét a bajai időközi választás kapcsán. Egy  biztos, kicsi a különbség a kormánypárti és az ellenzéki összefogás jelöltje között. Nagy választás ez kicsiben.

 

Az ellenzéki összefogás első demonstratív megnyilvánulása  október első hétvégéjén történt, amikor a szeptember 22-i bajai időközi választással kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság szakmai munkáját értékelték. Azt hangsúlyozták: a választás lebonyolítása nem kizárólag a pártok feladata, szerepe van benne az igazságszolgáltatásnak és az erre hivatott és megbízott szervezeteknek, nekik kell helyreállítaniuk minden esetben a választások törvényes rendjét és ezáltal megőrizniük a demokratikus alapelveket. 

Mint ismert: az ellenzéki összefogás ugyanis a választás rendjének megsértése miatt a helyi választási bizottsághoz fordult. Beadványuk szerint a 32-es számú körzetben szervezetten szállították a lakosokat szavazni. A bizonyítékként csatolt videofelvételükön az utaztatás egyik fő szervezője, Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának a tagja ad iránymutatást a kisebbségi önkormányzat elnökének. A kifogást a helyi választási bizottság 3:2 arányban, az ellene irányuló fellebbezést pedig a Területi Választási Bizottság egyhangúan, 3:0 arányban elutasította. Ez utóbbi indoklása szerint a fellebbező által csatolt bizonyítékok a szervezett szállítás tényét, vagyis az ingyenesen juttatott szolgáltatást és annak a választói akarat befolyásolására alkalmas voltát nem bizonyították. Szerintük a videó felvételen a hang nem érthető, a szereplők, a helyszín nem beazonosítható, az akár máshol is készülhetett. A Területi Választási Bizottság a fellebbező által indítványozott tanúk meghallgatását mellőzte, a döntést a bíróságra hárították. Az ellenzéki összefogás pártjai ezt követően bírósághoz fordultak. A Kecskeméti Törvényszék háromtagú bírói tanácsa megállapította, hogy a bajai időközi voksoláson a választójogi törvény súlyosan sérült. Kétséget kizáróan egyértelműen bebizonyosodott – a Területi Választási Bizottság álláspontjával szemben – hogy beazonosíthatók a szereplők, a helyszín a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. bajai telephelye, ahol a szavazókör volt,  a felvétel egyértelműen itt készült a választás napján. A járművek azonosítása, valamint a tanúk meghallgatását követően azt is bizonyították, hogy ingyenes és szervezett szállítás történt, ezért úgy határoztak - a keresetben elsődlegesen az egész választás megismétlését kérték - hogy csak a 32-es körzetben meg kell újra voksolni. A választást 2013. október 13-ra tűzték ki. A bíróság kimondta: a választás eljárási alapelveit, így különösen az önkéntes részvétel elvét sérti súlyosan az ingyenes és szervezett célzott személyszállítás.

Farkas Zoltán az E-2014 regionális koordinátora, a Bács-Kiskun Megyei Választókerület elnöke szerint a bírósági ítélet tükrében egyértelműen kijelenthető, hogy a területi választási bizottság nem volt képes ellátni az alapvető feladatát, felületesen, lelkiismeretlenül döntött. Ha hibáztak, hol a garancia, hogy legközelebb nem így járnak el? - tette fel a kérdést. Király József, az MSZP megyei elnöke, pedig arról beszélt: ha  a választási bizottság tagjai úgy érzik, hogy nem tudják függetlenül ellátni a munkájukat, akár meggyőződésből, vagy a rájuk nehezedő nyomás miatt, akkor még most lépjenek vissza, mert ezzel a hozzáállással nem lehet nekiindulni a 2014-es országgyűlési választásoknak és szolgálni a választók bizalmát.

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottságnak három tagja van: Jobbágy Lajos, Szloboda János kecskeméti ügyvédek, valamint Kis János evangélikus lelkész. Jobbágy Lajos, aki huszonhárom éve tagja a bizottságnak, a Hírösvénynek azt mondta: részükről értékelhetetlen volt a csatolt videón szereplő hang, illetve a bíróság elé még további bizonyítékokat is csatolt a panaszos fél, amit ők nem láttak. Hozzátette: a több mint két évtizedes bizottsági munkája során nem merült fel, hogy részlehajló lett volna és soha egyetlen ciklusban sem próbálták a döntéseit befolyásolni.  

Az ellenzéki pártok figyelemfelhívását követően Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánybiztosa, a Fidesz régióigazgatója tartott sebtében összehívott sajtótájékoztatót az önkormányzat épületében, amelyen kijelentette: az MSZP követett el kampánysértést Baján, mivel a bírósági jegyzőkönyvekből kiderült, a tárgyalás koronatanúja, Széll Péter - baja korábbi polgármestere - a választókör közvetlen közelében kamerával rögzítette a fidesz aktivisták viselkedését, miközben - az új választási törvény szerint - ezt százötven méteres körzetben nem tehette volna meg. 

A kecskeméti megnyilatkozásokkal egy időben Teket Melinda, az ellenzéki összefogás jelöltje Baján bejelentette: a vasárnapi megismételt választásra minden párt delegáljon őrszemeket, akik meghatározott pontokon együttesen kísérik figyelemmel a voksolás tisztaságát. Ezt követően Zsigó Viktor, Baja polgármestere kiadott egy közleményt, amelyben felszólította Bajnai Gordont, hogy az erőszakos hordáival együtt tartsa távol magát a várostól.

 

Aludtak rá kettőt 

 

Az időközi választásra fordult hét első napján az ellenzéki összefogás vezetői újra a megyei önkormányzat elé vonultak Kecskeméten és kijelentették: a Fidesz nem csupán jogerősen elcsalta a bajai választást, hanem azóta is folyamatosan hazudnak és megtévesztik a közvéleményt ezzel kapcsolatban.

 

Farkas Zoltán, az E-14 regionális koordinátora elmondta: elsikkadt a közvélemény azon tény feledt, hogy Kerényi János Fidesz pártigazgató egyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kormánybiztosa és teljhatalmú vezetője, a fent idézett sajtótájékoztatót a kormányhivatal központi épületében tartotta, ami a legrosszab pártállami időket idézi, hiszen arra sem figyelnek, hogy a közigazgatást a pártpolitikától szétválasszák.

Király József, az MSZP megyei elnöke pedig a következőkre hívta fel a figyelmet: Kerényi János, bár jogász végzettségű, de buzgó pártprogandista munkája miatt nem vette észre, hogy a bajai időközi választásokon még nem az új, hanem a régi választójogi törvény volt érvényben, úgyhogy Széll Péter törvényesen és nyugodt lelkiismerettel vehette fel a Fidesznek dolgozó aggitátorok csalásait. 

A két ellenzéki vezető egyben felszólította a Fideszt, hogy zárja ki soraiból azokat, akik részt vettek a bajai választási csalásban, így nem csak Ajtai Tibort, aki a szállításokat koordinálta, hanem két szavazóköri tagjukat is, akiknek mindezekről tudomásuk volt.

Király József és Farkas Zoltán újságírói kérdésre elmondták: Baján folyamatosan zajlik az ellenzéki jelölt és kampánystábjának a megfélemlítése, erről személyesen is meggyőződtek, mert nem csak  helyi kampánystábot, hanem őket is mindvégig követte őket egy autó, de több hangosbemondó is közlekedett, amelyben a város polgármestere, Zsigó Viktor intelmeit harsogták, miszerint: a város nyugalma érdekében Bajnai Gordon és hordái tartsák távol magukat Bajától. 

Farkas Zoltán hangsúlyozta: ha Zsigó valóban nyugalmat akar, és pártja tényleg annyira vezet, mint ahogy azt a közvéleménykutatók álítják, akkor nem háborgatná a városát még vasárnap is, egy héttel a megismételt választás előtt.

A bajai időközi választással kapcsolatban több büntetőfeljelentés is születette, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság elutasítot, mert indoklása szerint a feljelentésekben foglaltak nem büncselekmények.

 

 

 

 

 

 

 

Címke: