Füzi László Toldy Ferenc-díjas

2013 dec 13
Megosztás

Sok szeretettel köszöntöm Füzi László főszerkesztő kollégámat a Toldi Miklós-díjjal való kitüntetése alkalmából - mondta Pintér Lajos, költő, majd felsorolta a vele együtt gratulálókat.

 

A gratulálók körében csatlakozik hozzám Bosznay Ágnes kolléganőm, valamint a szerkesztőség munkatársai: Buda Ferenc, Dobozi Eszter, Bahget Iskander és Komáromi Attila.

A díjat kollégánk igazán kiérdemelte, hiszen bátor farkaskaland ám és igazi párharc a cseh vitézzel hónapról hónapra megszerkeszteni egy folyóiratot.

Harcolni a dilettánsokkal, akik azt hiszik, hogy gyufaszálból épp most építették fel az Eiffel-tornyot. Egyszerre harcolni a provincialistákkal, akik azt hiszik, hogy ahova a botjukat szúrták, ott a világ közepe. És harcolni a globalistákkal, akik azt hiszik, hogy ők szülték az anyjukat.

Na jó, félre a tréfával, Füzi László nem Toldi Miklós, hanem Toldy Ferenc-díjat kap a mai napon.

Tudom én jól, hogy az 1805-ben született Toldy Ferencről van szó, a díj névadójáról.

Arról a Toldyról, aki Schedelként látta meg a napvilágot, és csak 12 éves korában adták Ceglédre első gimnáziumi osztályba, hogy ott magyarul megtanuljon.

És ha figyelembe vesszük Cegléd--Nagykőrös--Kecskemét három városának közelségét és szellemi rokonságát, talán azt is elmondhatjuk, hogy a mi városunk, Kecskemét is részese volt Toldy Ferenc magyarrá válásának és magyar nyelvi öntudatának.

A Forrás jövőre lesz 45 éves. Buda Feri kezdettől itt van, Füzi Lacival mi negyedik évtizede veszünk részt a Forrás munkájában. Életkora és munkaviszonya alapján is legfiatalabb közöttünk Bosznay Ági.

Gyors számvetést készítettem, a 45 év alatt körülbelül 8000 szerzőt közöltünk.

Körülbelül 80000 flekket, azaz 80000 gépelt oldalt. Ennyi idő alatt legalább 5000 verset jelentettünk meg, és mivel szigorú ítészként választani kell, ezt legalább 50000 versből választottuk ki.

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi korrektúrajel jut egy oldalra, akkor a 45 év alatt legalább egymillió korrektúrajelet tettünk ki.

Ezek azok a számok, amelyek mind mennyiségükben, mind minőségükben alátámasztják Füzi László kitüntetését.

Végezetül még egy mondatra visszatérve Toldy Ferencre. Toldy, az irodalomtudós 1837 és 1840 között szerkesztette az Athenaeumot és ennek kritikai melléklapját, a Figyelmezőt. innen veszem a kifejezést, amikor ismételten szeretettel köszöntöm a kitüntetettet, a figyelő embert, Füzi Lászlót, a figyelmezőt.

 

Pintér Lajos

 
Címke: