A gazdasági bűncselekményekről és az új Ptk-ról értekeztek a régió bírói

2018 okt 11
Megosztás
szegedi ítélőtábla

Két napon is képzést rendezett a Szegedi Ítélőtábla a hét elején. Ennek keretében szó volt a gazdasági bűncselekmények minősítésének gyakorlati problémáiról, míg másnap azt vitatták meg a résztvevők, hogy az új Polgári perrendtartás hatálya lépése óta milyen változások tapasztalhatók az ítélkezési gyakorlatban.

Az első napi ajánlott képzésen a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó mind a négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok) bíróságai képviseltették magukat. Ott olyan témák kerültek szóba, amelyek nem csak a büntető, hanem a polgári jogterületet is érintik. Az előadók – közöttük dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke, a polgári kollégium vezetője, dr. Gaálné dr. Jobbágy Ildikó, a Szegedi Ítélőtábla polgári tanácselnöke, dr. Halász Edina és dr. Benedek Tibor ítélőtáblai büntető bíró, valamint dr. Hadnagy Ibolya, a Kecskeméti Törvényszék tanácselnöke – szóltak, egyebek mellett, a gazdasági társaságokról szóló törvény és a különböző polgári jogi szerződések büntetőjogi szempontból jelentős rendelkezéseiről. 

A tanácskozás témái között szerepelt továbbá a számvitel rendjének megsértése, a csőd-bűncselekmény, a gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, a tartozás fedezetének elvonása, a piramisjáték szervezése, a jogosulatlan pénzintézeti tevékenység és a pénzmosás is. 

A másnapi kötelező képzésen a Szegedi Ítélőtábla bírái vettek részt. A kollégium tagjai Workshop keretében olyan témákat vitattak meg, mint a keresetlevél visszautasítása, a szakértői bizonyítás, az állítási és bizonyítási szükséghelyzet, a jogsértő bizonyítási eszközök. Szó volt az eljárásjogi és anyagi jogi felülbírálati jogkörről a II. fokú eljárásban, valamint a törvényszékek I. fokú hatáskörébe tartozó perekkel kapcsolatos jogértelmezési problémákról is. 

Ezen a napon dr. Kemenes István és dr. Gaálné dr. Jobbágy Ildikó mellett dr. Kiss Gabriella és dr. Szeghő Katalin, a Szegedi Ítélőtábla polgári tanácselnökei moderálták az egyes témákat.