Gázos az USA diplomácia Ukrajnában

2014 május 14
Megosztás
Obam, Biden és fia

Egy ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja lett Joe Biden amerikai alelnök fia és John Kerry külügyminiszter fogadott fiának egyik közeli barátja - közölte szerdán a The Wall Street Journal.

Az ügy azért keltett feltűnést, mert Biden és Kerry fontos szerepet tölt be az Egyesült Államoknak az ukrán válsággal kapcsolatos diplomáciájában.

A Burisma tulajdonosa Nyikolaj Zlocsevszki, a megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnök környezetvédelemért és természeti kincsekért felelős minisztere volt.
Biden alelnök ifjabbik fia, a 44 éves Hunter Biden májusban lett tagja az igazgatótanácsnak, a cég jogi részlegének vezetőjeként. Néhány héttel korábban az a 39 éves Devon Archer is a vezetés tagjává vált, aki Kerry fogadott fia, Christopher Heinz - a Heinz-féle "mártásbirodalom" örököse - főiskolai szobatársa volt.
Archer feladata az, hogy amerikai befektetőket kutasson fel, javítsa a vállalat irányítását és kiterjessze a cég működési területét. Biden és Heinz egyaránt a Rosemont Seneca Partners amerikai befektetési cég alkalmazottja, amely viszont alvállalata a Rosemont Capital elnevezésű magántőke-befektetési cégnek, amelynek Archer és Heinz a társalapítója.
Az amerikai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az ügyet, az alelnök szóvivője pedig kijelentette, hogy Hunter Biden magánemberként, az amerikai kormány jóváhagyása nélkül lett vezető az ukrán cégben.
A Burisma igazgatótanácsának elnöke tavaly óta Alan Apter amerikai befektetési bankár. A cég egyike annak a maroknyi ukrán magánvállalatnak, amelyek együttesen az ország gázkitermelésének valamivel több mint 10 százalékát ellenőrzik, a többi részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatok kezében van.

Fotó/Associated Press