Gellért, Kiss, Sziky a vádlottak padján

2015 ápr 27
Megosztás
Kiss Szilárd a kecskeméti bíróság folyosóján

Példás gyorsasággal vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetője, valamint Kiss Szilárd ex mezőgazdasági attasé ellen.

 

 A Kecskeméti Járási Ügyészség vesztegetés bűntette miatt emelt vádat ellenük, mivel Gellért Imre volt takarékszövetkezeti ügyvezető igazgató kenőpénzért áron alul értékesítette egy Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől átengedményezett követelést.

A vádirat szerint a Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó borászati vállalkozás 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől, amelynek biztosítéka a cég tulajdonában álló ingatlanok, nagy értékű, főként borászati ingóságok és borkészlet volt, összesen 1,2 milliárd forint értékben. A kölcsönösszeg törlesztése a futamidő alatt az adós cég részéről nem, vagy csak részben történt meg, ezért a tartozás 2012-re már mintegy 600 millió forintot tett ki. A kölcsönt nyújtó Soltvadkert és Vidéke a bedőlése okán a követelést a fedezetekkel együtt 2012 nyarán az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetre engedményezte.

Mindeközben Kiss Szilárd megtudta, hogy egy nyíregyházi vállalkozó - egykori helyi futballklub tulajdonos - ismerőse, Sziky Gyula és a követelést megszerző pénzintézet vezetője, Gellért Imre jól ismerik egymást. Ezért 2013 nyarán - az akkoriban állami alkalmazásban állt, de a vád szerint cselekménnyel magánemberként terhelhető - Kiss Szilárd  Sziky közbenjárását kérte abban, hogy a takarékszövetkezet a fenti követelését áron alul adja el az ő, vagy egy Sziky érdekeltségébe tartozó cégnek.

A kecskeméti Járási Ügyészség bizonyítékai szerint Sziky több alkalommal tárgyalt Kiss Szilárd megbízásából Gellért Imrével. A tárgyalások eredményeként 2013. augusztus 28-án megállapodtak abban, hogy a takarékszövetkezet követelését Sziky Gyula  egyik közeli ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer Euro vételáron. Ezen túlmenően Sziky további 135 ezer Euró kenőpénzt ígért a pénzintézeti vezetőnek azért, hogy a vételárat jóval meghaladó értékű, fedezettel biztosított követelés tulajdonjogát a takarékszövetkezet érdekköréből anélkül engedje ki, hogy a fedezetből történő kielégítést megkísérelné. 

Az ügyészség szerint Gellért Imre a jogtalan előny ígéretét elfogadta.

A tárgyalásokról és a kenőpénz ígéretéről szóló megállapodásról Sziky Gyula telefonon - akit mindeközben lehallgatott a titkosszolgálat -  tájékoztatta Kiss Szilárdot, aki a jogtalan előny biztosítását vállalta. A felajánlott 135 ezer Eurót készpénzben Kiss Szilárd utasítása szerint egy hozzátartozója adta át egy benzinkúton a nyíregyházi vállalkozónak, aki azt 2013. szeptember 4-én továbbadta Gellért Imrének.

A jogtalan előnyért a pénzintézeti vezető a fedezetül szolgáló, zálogjoggal biztosított ingó és ingatlan vagyonból a takarékszövetkezet követelését nem kísérelte meg érvényesíteni, hanem a megállapodásnak megfelelően a követelést mélyen értéken alul értékesítette.

A Kecskeméti Járási Ügyészség Sziky Gyula, valamint Kiss Szilárd vádlottakat minősített vesztegetés bűntettével, Gellért Imre vádlottat pedig minősített vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

A vádlottak már január óta jogerősen letartóztatásban vannak, bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.