Grósz hitközséget váltana

2014 júl 7
Megosztás
Grósz Andor

Grósz Andort, amióta a fővároshoz köti a munkája, nem fektet már nagy súlyt a kecskeméti Zsidó Hitközségbe. Meg is pályázta a Budapestit, de veszített. Pest pestit választ.

 

Schwezoff Dávid közgazdászt, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjét választották a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatójává a szervezet csütörtöki közgyűlésén.

A BZSH korábbi ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv, aki hasonló posztot töltött be a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz) is, áprilisban mondott le tisztségéről, azzal indokolva döntését, hogy az idén 79 éves lesz, munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára, s nem kíván a magyar közéletben dolgozni.
Zoltai Gusztáv 1991 óta töltötte be a BZSH ügyvezetői igazgatói tisztségét. Utódja megválasztásáig Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke látta el a poszttal járó feladatokat.
A tisztségért négy jelölt indult: Schwezoff Dávid mellett Grósz Andor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, Horváth József, a lágymányosi zsinagóga elnöke és Kunos Péter, a BZSH számvizsgáló bizottságának elnöke, az Agrobank volt vezetője.
A közgyűlésen Schwezoff Dávidot végül a második körben választották meg ügyvezető igazgatóvá: ő 27 szavazatot kapott, míg Kunos Péterre 24-en voksoltak.
Schwezoff Dávid, aki az európai kántorszövetség vezetőségi tagja és a nemzetközi rabbitársaság tagja, beszédében úgy vélekedett, hogy korszakváltás előtt áll a hitközség, ám ennek során támaszkodni kell az elődök elért eredményeire is.
Kiemelte, hogy a precíz gazdálkodás mellett gondoskodni kell a zsidó ifjúsági intézmények, iskolák fejlesztéséről, és a hitélet fejlesztése keretében meg kell szólítani azokat, akik nem gyakorolják vallásukat.
A közgyűlésen heves vita alakult ki arról, hogy a következő választási ciklus végéig, vagyis csupán nyolc hónapra, vagy az elkövetkezendő négy évre kapjon mandátumot az új ügyvezető igazgató. Végül titkos szavazással úgy döntöttek a küldöttek, hogy négyéves időtartamra bízzák meg a tisztségviselőt.
Az ülés elején a küldöttek egyperces néma főhajtással emlékeztek meg arról a három izraeli fiatalról, akik gyilkosság áldozataivá váltak, majd a jelenlévők közös imát mondtak.

Hírösvény/MTI