Gyászkarácsony volt ma a Bányaiban

2015 dec 18
Megosztás
fekete ruhás bányais diákok

Véget ért a Lukács-korszak, ez már borítékolható. Fekete ruhás diákok énekelték a mennyből az angyalt, mert az igazgatót már csak a jó Isten helyezheti vissza, vagy Zombor-Balog Zoltán. 

 

A Bányai Júlia Gimnázium karácsonyi ünnepségére ma a diákok nagy része fekete ruhát öltött. Gyászolták azt az időszakot,  azt a sikerorientált diákcentrikus szellemet, amelyet Lukács Lajos igazgatása ideje alatt élhettek át, vannak néhányan, mert 23 évig regnált az intézmény élén. 

A kecskeméti képviselő-testület ugyanis csütörtökön zárt ülésen nem javasolta elfogadásra a fenntartó felé Lukács újabb öt és fél éves kinevezését, helyette Szilágyi Tünde Piroska, az egykori 607-es szakképző igazgatóhelyettese kapta meg a minősített többséget. A hatvan éves hölgy - aki a nyugdíj-kötelezettség miatt nem tudja majd kitölteni a teljes kinevezési időszakot - egyetlen szavazatot sem kapott a diákoktól, a szülői munkaközösségtől, valamint  a közalkalmazotti tanácstól.

Miért végtelenül szomorú magyar történet ez?

A változás hiánya miatt.

Lukács Lajos tavasszal egyedül pályázott, mindenki támogatta, végül a képviselő-testület tartózkodott.

Amikor kérdőre vonták a fideszes városatyákat, akkor egy főiskolai tanár csak annyit mondott, fiatalítani kellene, elöregedő a tanári kar, több dinamizmust szeretnének Lukácstól.

Aztán az igazgató újra beadta, tett bele egy kis spirituszt, meg jött még hozzá három pályázó. Egy komolytalan és két formális.

Végül ketten maradtak, mert a másik hölgy a társadalmi tiltakozások ellenére visszalépett.

Aztán - mivel egyetlen egy életszagú drámából sem hiányozhat - jött Júdás. Júdás elárulta az egyik városvezető kulcsfigurának, hogy Lukács MSZP tag volt, tán még ma is az.

Ez mindent eldöntött. Az ellenzék köpni nyelni nem tudott, Lukács se nagyon. Igaz, Szécsi Gábor, Zombor Gábor polgármestersége ideje alatt még szódával elment, mert irányította sikeresen a Bányait. Persze, lehet, nem volt Júdásuk  — dehogynem —, meg hát az elmúlt 23 évben itt nem volt szocialista városvezetés és nagyon úgy néz ki ebben az évezredben nem is lesz.

Elvi szinten ilyen embert nem is lehet kinevezni, ez nem ámerika, ahol az elnökök váltásával a legnagyobb változást a kólaautomaták lecserélése hozza. A többi megy a maga útján.

Ráadásul a kecskeméti ellenzéknek meg nem volt Júdása, aki elmondja, hogy Szilágyi Piroska Tünde a Fidesz helyi alapszervezetének a tagja a férjével együtt, de még a fiuk is nagy szimpatizáns.

Érthető. Logikus választás. Magyar koordináta rendszer.

Lukács bukott hős lett úgy, hogy semmit nem tett érte, mert senkivel sem volt hajlandó kommunikálni ezen időszak alatt, nem lobbizott, nem furkált.

Már csak visszafele kacsingató Zombor Gáborban bízhat, aki jó viszonyt ápol az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével, aki fordíthat  a kockán és fehér lovon, bányais szülői kísérettel vonulhat be Kecskemétre, mint régi-új polgármesterjelölt.

Talán egyszer majd meg akar változni ez az ország nem csak szavakban, hanem tettekben is.

Isten óvja a Királynőt és persze Szilágyi Piroska Tündét, akit olyan emberek elé vet a KLIK a városatyák javaslatára, aki egyetlen szavazatot sem kapott leendő kollégáitól és diákjaitól.

Rajnai Attila