Gyenes Ferenc - akinek a hobbija a szakmája

2018 aug 10
Megosztás
gyenes ferenc

- Családom mestersége hosszú múltra tekint vissza – meséli Gyenes Ferenc, aki immáron 42 éve színesíti gyönyörű virágcsokraival és dekorációival a belvárosi piaccsarnokot.  

-  A nagyszüleim ugyan cukrászok voltak, édesapám mégis a kertész hívatás mellett döntött — meséli.  Öten vagyunk testvérek, hárman választottuk apánk mesterségét, de  a családon belül többen is e szakma szerelmesei lettek. Kecskeméten 1964-ben végeztem a kertészeti technikumot, majd rövid tapasztalatszerző kitérők után hazatértem és édesapám mellett töltöttem tizenhárom évet.  A gyermekeim, a fiam és a lányom ugyan nem léptek a nyomdokainkba, de a virágok iránti szeretet az ő életüket is kíséri.

 -  Édesapám munkássága a mai napig példaértékkel lebeg a szemem előtt. Saját üzlete a Szabadság téren állt mindaddig, míg nem államosították. Később ugyan visszakapta a kertészetét, de akkor már nem élt vele. Aztán a Magyar-Szovjet TSZ nyitott egy üzletet a Rákóczi utcában, ahol ő elvállalta az üzletvezetői posztot. Közben Városföldön épített egy kertészetet üvegházakkal, melyet sajnos kifosztottak, még a földet is elvitték belőle. Mi öten testvérek összefogtunk, hogy segítsünk neki a helyreállításban. Apám akkoriban csokros ibolyát termesztett. Kazánnal fűtöttünk, amelybe éjszaka két óránként kellett tenni a tüzelőt. Volt olyan is, amikor még a melegágyat istállótrágyával igyekeztünk felmelegíteni. Egyébként Magyarországon édesapám volt az egyedüli, aki gyöngyvirágot hajtatott nőnapra. Ezt a szép gesztust a mai napig hűen őrizzük, a bátyám lett a követője. 

- Ma már természetesen igyekszem lépést tartani az új technológiákkal - teszi hozzá. Teljes automatikával felszerelt üvegházban nevelem a virágaimat. Bútorzata a jelen kornak megfelelő gördülő asztalokból áll. Minden mechanikus: az energia-ernyő, mely télen a fűtés szempontjából sokat jelent, a szellőző berendezés és a tetőnyílás is. Az ültetéssel kapcsolatos teendők viszont még mindig kézi munkával történnek. 

Gyenes Ferenc megemlíti még, hogy az üknagyapja, Gyenes Mihály nevéhez fűződik a Gyenes tér lecsapolása, aki mellesleg vendégül láthatta otthonában Jókai Mórt.

Szóval a név kötelezi, ezért nagy lelkiismeretességgel az alkalmakkal összhangban kínál virágokat a standján.

- Hozzám nem vásárlók jönnek, mivel nem úgy tekintek rájuk - mondja. Sokkal többet jelentenek ők számomra, szorosabb kapcsolatok ápolok velük. Van, aki csak azért jön, hogy gyönyörködjön a standomban, meg jönnek a barátok, ismerősök beszélgetni. Nem mindenki vevő, viszont ahogy halad az idő, úgy döbben rá az ember, ha a munkája gyümölcse nélkülözi a szívet-lelket, akkor amit csinál nem az, ami.

Én pedig szeretek itt a piacon lenni.