Gyógyszerek bolgár nyelvű használati utasítással

2024 ápr 18
Megosztás

Hormon- és szteroidkészítményeket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Békés vármegyében.

Az egyenruhások átvizsgáltak Gyulán egy olyan bolgár kamiont, ami különféle gyűjtőárut szállított Angliába. A méretes teherautóban kialakított gyári rekesz rejtekéből összesen ötszáz darab tablettával és ampullával teletömött nejlonzacskó került elő. Rendellenes betegtájékoztató társult hozzá, ugyanis egy kézzel írott, bolgár nyelvű útmutató tartozott a csomaghoz.

A sofőr azt mondta, hogy a készítmények szállításával nem a fuvarozó bízta meg, hanem azokat szívességből viszi.

A különféle gyógyszereket a szakértő is megvizsgálta, majd megállapította, hogy ezek a termékek orvosi alkalmazás esetén vénykötelesek lennének. Mennyiségük meghaladja az orvosi rendelvény alapján felírható adagot, továbbá a szállítás feltételei sem felelnek meg a gyógyszerek esetében előírt minimumnak. A szükséges okmányok hiánya miatt felmerült a gyanú, hogy a termékek hamisak.

A további eljárás lefolytatása érdekében az egyenruhások értesítették a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársait.

Figyelem! A gyógyászati készítmények beszerzésével, behozatalával, megrendelőhöz való eljuttatásával kapcsolatos valamennyi tevékenység kizárólag csak gyógyszer-nagykereskedelmi engedély birtokában végezhető. Az elmúlt években számtalan hamisítvány jelent meg a piacon, amelyeknek káros mellékhatásai lehetnek a fogyasztókra nézve, mivel azok nem estek át az előírt ellenőrzési, engedélyezési folyamaton.