„Ha újra születnék, mindent ugyanígy csinálnék”

2017 nov 14
Megosztás
virágok a piacon

Kara Ildikó 30 éve árul a piacon. 

– Paprika, uborka és más zöldségek termesztésével kezdtünk, és csak ezután - a kereslet hiánya miatt - tértünk át a virágtermesztésre - mondja. A termesztés Kecskeméten, a Máriahegyben történik, ezerötszáz négyzetméteres területen felállított fóliasátrakban. Családi összefogással gondozzák a növényeket.

- Kisgyerekként hozzánk nőtt, beleszülettünk a növénytermesztésbe. Ez az iskolaválasztásomhoz is nagymértékben hozzájárult, mert mezőgazdasági szakterületet választottam, zöldségtermesztőként végeztem. Jelenlegi profilunk a virágtermesztés, elsősorban testvérem ötletéből fakadt. Akkoriban besegítettem egy ismerősnek krizantémok értékesítésében. Az üzlet ígéretesnek bizonyult, ezért gondoltunk egy nagyot és mi is belefogtunk.

- A virágtermesztés nem olyan ördöngös szakma. Csupán jó virágföld, víz, fény, nyáron a nap melege, télen a fólia fűtése és a növények iránti szeretet szükséges hozzá; a fizikai része viszont megterhelő - teszi hozzá. 

- A virággondozás hajnaltól késő estig tart. Az egynyári virág február végétől júliusig igényel foglalkozást. A krizantémot pedig júliusban ültetjük. Ahhoz, hogy őszre szépen pompázó krizantémokat kapjunk, – kizárólag ennél a növénynél - fekete fóliás módszert használunk, mellyel időzíteni tudjuk a virágzást.  Teleltetni nem szoktuk, minden évben dugványról ültetjük.

- Ezzel szemben a tavaszi árvácskákat teleltetjük. Ilyenkor novemberben tesszük őket a földbe. Fűtést nem igényelnek csak locsolást. Amint kitavaszodik és forgalomba kerülnek, a szivárvány minden színében pompázva teszik még vidámabbá a piac hangulatát. 

- Mint általában minden növénytermesztéssel foglalkozó szakember, mi is felkészülünk a télre. Mindenszentek után „kitakarítjuk” a fóliákat, aztán agro-szövettel leterítjük a földet, mely a gyomnövények elszaporodását meggátolja. Télen tulajdonképpen nem sok dolgunk van a virágainkkal, pihenünk egészen februárig. Február végén hozzuk az egynyári virágpalántákat, dugványokat és elültetjük őket. A dugványokat Hollandiából kapjuk nagy cégeken keresztül.

- Érzékenyebb növényeink egyike a Begónia, mely komolyabb odafigyelést igényel. Létezik belőle nap és árnyéktűrő fajta is; nálunk mind a kettő megtalálható. Persze jellemzően, mikor erőre kap egy növény, már nincs vele probléma. 

- Valójában kedvenc virágom nincs, mindegyiket a sajátomnak érzem. Az is igaz, hogy az egynyári növényekből nagyobb a választék, így ők izgalmasabbak. Például a csüngős, vagy bokros begóniáink hat-nyolc színben pompáznak. Vagy a muskátliból is húsz-huszonöt féle színválasztékot tartunk. Csodás a szemnek, csodás a léleknek. Hogyan is lehetne választani közülük; melyik a kedvenc? Mind az. Csak megerősíteni tudom a mások által is ismert gondolatot, hogy a virág nyugtató hatással bír. De mivel a piacról élünk, az igazsághoz még az is hozzá tartozik, hogy a kereslet szempontjából is jobban megéri e színes, sok arcú egynyári növényekkel foglalkozni.

- Ha újra születnék, mindent ugyanígy csinálnék. Elégedett vagyok az életemmel. Talán csak annyit változtatnék, hogy növényházakat állítanék fel a fóliák helyett. Sajnos ebben az életben nem sok esélyt látok rá, mert nekünk az megfizethetetlen. Anyagilag igen megterhelő az egynyári virágtermesztés, mivel éves szinten elérik a négy-öt millió forintot is a kiadásaink. Három fóliánk van, fóliavázaink nyolc méter szélesek, harminc méter hosszúak. Drága a dugvány, a föld, a cserép. Elég kitermelni a belefektetést és akkor még nem beszéltem a haszonról. Ilyen feltételek mellet, nehéz lenne a fóliákat növényházakra cserélni.

- A név kötelez. Amikor elkezdtük a virágainkat árulni, annyira szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak, hogy akadtak olyan érdeklődőink, akik azt hitték, egy másik - kertész berkeken belül közismert - termesztő nevéhez fűződnek. Mostanra már megismertek bennünket; szép vásárló körre tettünk szert. Olyan rendszeres vásárlónk is van, aki Hetényegyházáról jár ide hozzánk a piacra virágot venni. Igyekszünk mindenben vevőink igényeit figyelembe venni. Ha ők elégedettek, mi is azok vagyunk.

Puskás Tünde

 

 

Legolvasottabb: 
Hírös city slider ajánló: 
Igen