Háborúztak egyet a Gripenekkel

2014 május 1
Megosztás
Gripen fedélzeti kép

Évente két három éleslövészeten vesznek részt a vadászpilóták. A napokban a kecskeméti gripenesek Várpalotára mentek háborús helyzetet imitálva élesben légvédeni és roncsokra gépágyúzni.

 

A szerencsésebbek nemcsak a hanghatást érzékelték, de láthatták is a Dunántúlon azokat a JAS−39 Gripen vadászgépeket, amelyekkel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái a nullaponti lőtéren gépágyúlövészetet hajtottak végre április 23−25. között. A képességeket szinten tartó gyakorlaton a teljes, készenléti szolgálatot is adó állomány részt vett.

Úgynevezett kemény célokra – azaz például harckocsironcsokra – lőttek a Gripen vadászgépek Mauser BK típusú, 27 milliméteres gépágyúikkal, illetve éles, „Pele” típusú páncéltörő lövedékekkel. Ez a fegyver állítólag néhány kilométeres távolságból egyaránt alkalmas levegő-levegő és levegő-föld célok megsemmisítésére, méghozzá jó találati pontossággal. 

Gróf Gergely őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis harci alkalmazási részlegének vezetője a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a gyakorlat azért háromnapos, hogy a készenléti szolgálat napi szintű biztosítása mellett, rotációs rendszerben a teljes hajózóállomány szinten tudja tartani képességeit. 

- Évente két-három alkalommal hajtunk végre gépágyú-éleslövészetet. A gyakorlatot a megfelelő szimulátoros feladatok után úgynevezett száraz lövészet előzi meg, amikor mindössze az előre kijelölt célpontokat kell berepülni  – fogalmazott az őrnagy. 

A kecskeméti vadászpilótákon kívül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) is részt vettek a gyakorlaton – ők vezették rá a célokra a Gripeneket.

honvédelem.hu

Címke: