Halad a korral és a joggal a Kecskeméti Törvényszék

2018 dec 3
Megosztás
Bicskei Ferenc

A Kecskeméti Törvényszék eddig is élen járt a bírósági reformok bevezetésében, illetve azok gyakorlatában, nincs ez másként a július 1-vel hatályba lépett megújult büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban sem - tudta meg a helyi sajtó a Kecskeméti Törvényszék sajtóreggelijén, ahol bemutatták az új polgári ügyszakos szóvivőt, Csorba Petra bírónőt.

Az új büntetőeljárási törvény sarkalatos szemlélete az ügyek egyszerűsítése érdekében azok felgyorsítása. Ennek legfontosabb eleme az úgynevezett előkészítő ülés, ahol a vádlottnak lehetősége van az ellene felhozott bizonyítékok ismeretében teljes körűen beismerő vallomást tennie, így megszabadul a hosszadalmas perprocedúrától és annak költségeitől. A ítéletét pedig akár ott helyben, vagy ha több vádlottas, nagyobb ügyről van szó, az előkészítő üléssorozat végén megtudhatja.

- A Kecskeméti Törvényszék és az illetékességi körébe tartozó bíróságok jól és hatékonyan alkalmazzák ezt a jogintézményt, a gyorsítás céljára létrehozott csomag, valóban felgyorsította az ügymenetet egy ilyen leterhelt bíróság számára, mint a mienk - mondta Bicskei Ferenc elnök. 

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék büntetőkollégiumának elnöke ehhez kapcsolódóan statisztikával is szolgált.

Július 1 és november 28 között előkészítő ülésen a Kecskeméti Törvényszék illetékességében működő bíróságok 166 ügyet fejeztek be, és mindössze 91 ügyet utaltak tárgyalásra.

A jogintézményt elsősorban Kecskemét és Baja alkalmazza a statisztikák szerint. 

Újságírói kérdésre Bicskei Ferenc elmondta, hogy az új polgári perrendtartás gyakorlatában — amely új alapokra helyezte a polgári eljárások menetét — a Kecskeméti Törvényszék toleráns a perindítási szakban, ezért itt más régiókkal ellentétben jóval kevesebb keresetlevelet utasítanak vissza.

Ehhez kapcsolódóan Csorba Petra elmondta, hogy az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás — a büntetőügyekhez hasonlóan  — a polgári ügyszakban is főszabállyá vált, amire az Általános Nyomtatványkitöltő Rendszeren keresztül van lehetőség, de minden tájékoztatás megtalálható ez ügyben a bíróságok megújult honlapjain, a Birosag.hu-n.

Érdekesnek ígérkezik a februári jogásznap - derült ki a sajtóreggelin, amelynek témája az orvosszakértői bizonyítás problémakörét érinti majd mind a büntető, mint a polgári eljárásokban.

 – Az elmúlt húsz évben nagyot változott a bírósági gyakorlat, az úgynevezett műhibaperekben, korábban szinte elitélhetetlenek voltak az orvosok, aztán egy kicsit átestünk a ló túlsó oldalára, mert egyre gyakrabban marasztalják el a kórházakat - mondta Bicskei Ferenc.  

Hozzátette: Franciaországban egy büntetőeljárás során a sértett kórházba kerülésekor a szakértő már együttműködik az orvosokkal, nálunk viszont csak akkor kaphatja meg az orvosi dokumentációt az igazságügyi szakértő amikor már a kezelés befejeződött.

Sárközy Szabolcs hozzátette: a szakértő olyan tények rögzítését is kérheti, amelyek később visszaköszönhetnek egy bírósági tárgyaláson, mint például fogyasztott-e a sértett alkoholt, vagy milyen mély volt az a szúrt seb, illetve a sérülés, mivel ezek az orvosi papírokból utólagosan már szinte rekonstruálhatatlanok.

A Kecskeméti Törvényszék nem tartozik az unalmas vidéki bíróságok sorába, mert mindig van a közvélemény számára egy-egy nagy visszhangot kiváltó ügye.

Nincs ez másképpen most sem. Itt fogják tárgyalni ugyanis a több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő szocialista politikus, Czeglédy Csaba személyiségjogi perét, amelyet a Szegedi Törvényszék ellen indított, mert a Szegedi Járásbíróság 18 napos késedelemmel terjesztette fel a másodfokú tanácshoz az előzetes letartóztatásának meghosszabbítását megfellebbező keresetét, miközben azt a bíróságnak haladéktalanul meg kellett volna tennie, de ügyében — a keresete szerint — történtek más mulasztások is.

Czeglédy Csabát és 21 társát bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és gazdasági csalással gyanúsítják. 

Hozzászólások

nyomoznak-nyomoznak, de eddig semmi eredmény
Csak kérdezem: 280 tulajdonos pénzéről van szó és ez nem elég nagy visszhanggal bír a közvélemény számára? - csak kérdezem: hol az ügyészség?

sok - sok megválaszolatlan kérdésünk van - már nem tudunk hová fordulni segítséget kérve!