Halálos baleset a vasúti átjáróban Kiskunfélegyházán

2017 aug 16
Megosztás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy 20 éves kiskunfélegyházi férfi ellen, aki 2017. február 5-én délután Kiskunfélegyházán az autójával figyelmetlenül hajtott rá egy vasúti átjáróra, így összeütközött egy vonattal, ami miatt kiskorú utasa a helyszínen meghalt.

A 20 éves vádlott 2017. február 5-én, 16 óra 50 perc körüli időben Kiskunfélegyháza lakott területén, egy földúton közlekedett egy személygépkocsival. Nappali, jó látási viszonyok uralkodtak, a földút felülete nedves volt. A vádlott az autóban utast is szállított, egy kiskorú lányt.

A Kiskunfélegyháza-Lakitelek közti vasútvonal szintbeli kereszteződéséhez érve a vádlott a biztosítatlan vasúti átjáróba úgy hajtott be, hogy nem győződött meg arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű közeledik-e. Emiatt nem vette észre a jobbról érkező vonatot. A vonatot vezető férfi fékezni kezdett, ennek ellenére az autó jobb oldalának ütközött.

A baleset miatt az autó jobb oldali első ülésén utazó lány olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett a vádlott is. A vasúti járművön utazók nem sérültek meg.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, mely szerint biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik. A vádlott tettével a vonaton utazók életét, testi épségét is gondatlanul veszélyeztette. Ráadásul a balesetet okozó férfinek vezetői engedélye sem volt, amely miatt ellene külön szabálysértési eljárás indult.

A vádlott szabadlábon várja a tárgyalást, őt az ügyész halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségén kívül közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel is vádolja. Bűnössége kérdésében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.