Halálos balesetet okozott a kivilágítatlan lovaskocsi

2017 okt 9
Megosztás
helyszínelés

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása és cserbenhagyás miatt vádat emelt egy 32 éves bajai férfival szemben, aki tavaly szeptember 15-én hajnalban kivilágítatlan lovaskocsijával két balesetet is okozott úgy, a második ütközés következtében a bakról az útpadkára zuhanó utasa meghalt.

Az ügy vádlottja, a 32 éves bajai férfi 2016. szeptember 15-én hajnalban Baja külterületén Vaskút irányába közlekedett kivilágítatlan lovaskocsiján, amelyen nemcsak lámpa, de még fényvisszaverő tábla sem volt. Egy mögötte, vele azonos irányban közlekedő személygépkocsi a lovaskocsit későn vette észre, ezért hátulról nekiütközött. A vádlott annak ellenére, hogy az ütközést észlelte, nem állt meg, hanem továbbhajtott anélkül, hogy meggyőződött volna arról, megsérült-e valaki vagy segítségnyújtásra szorul-e.

A vádlott az ütközést követően továbbhaladva alig 150 métert tett meg, amikor egy szintén mögötte közlekedő teherautó a lovaskocsit féktávolságon belül észlelte, ezért hátulról nekiütközött. A lovaskocsi az ütközés hatására a menetirány szerinti baloldali útpadkára sodródott, míg a teherautó a jobboldali árokban kötött ki. A teherautóról eközben leszakadt egy műanyag alkatrész, amely nekicsapódott egy szemből érkező és a balesetet észlelve megálló személygépkocsinak.

A lovaskocsi bakján utasként utazó nő az útpadkára zuhant és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy négy nap múlva a kórházban életét vesztette. A vádlott is az árokba zuhant és súlyos, töréses sérülései keletkeztek.

A vádlottnak sem vezetői, sem hajtási engedélye nem volt.

Az ügyészség a lovaskocsit hajtó férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és cserbenhagyás vétségével vádolja, amely hat évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A vádlottal szemben az ügyészség fogházbüntetés kiszabására tett indítványt.