Halasi Csipke, Kalocsai paprika, Bajai halászlé a Hungarikumok között

2015 dec 4
Megosztás
Hungarikum Gála

Szerda este Budapesten a Pesti Vigadóban került megrendezésre a II. Hungarikum Gála, ahol bemutatták a 2014-2015-ben hungarikum minősítést elnyert kiemelkedő nemzeti értékeinket. A hungarikumok megléte a magyarság leleményességét, alkotó- és teremtő képességét bizonyítja határokon innen és túl. A hungarikumok a magyarság identitásformáló eszközei. Olyan kimagasló értékek, amelyek hozzájárulnak a nemzet önismeretéhez, megjelenítik a magyarság egyediségét itthon és a nagyvilágban. 

A rangos gálaesten négy Bács-kiskun megyei érték is elismerésben részesült. A Halasi Csipke díját Pajor Kálmán, a Csipkeház Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás valamint a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény díját Dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere, a Bajai halászlé díját pedig Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Vedelek Norbert, Baja város alpolgármestere vette át.  

A hungarikum díjakat és okleveleket  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, V. Németh Zsolt államtitkár és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át a Hungarikum Bizottság képviseletében büszke tulajdonosaiknak. A díjátadó estet neves előadóművészek színvonalas műsorszámaival fűszerezték a szervezők.