Hamis tartózkodási engedéllyel igazolta magát az algériai migráns

2017 már 28
Megosztás

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emelt egy 31 éves algériai férfi ellen, aki 2016. július 27-én Kelebián egy hamis tartózkodási engedéllyel igazolta magát, illetve korábban is több eljárásban álnevet használt.

Az algériai migránst 2016. július 27-én délután a szerb-magyar határ közelében, Kelebián ellenőrizték a rendőrök, mert egy nappal előtte engedély nélkül távozott a kiskunhalasi őrzött központból. Az ellenőrzés során a férfi egy hamis, nem létező algériai férfi nevét tartalmazó tartózkodási engedélyt adott át az egyenruhásoknak. Ruházatának átvizsgálásakor azonban előkerült az eredeti algériai útlevele, így a megtévesztésre fény derült.

Kiderült az is, hogy a vádlott már többször használta a hatóságok előtt a hamis „alteregóját”. Még 2016. február 20-án az országba illegálisan érkező férfit idegenrendészeti eljárásban hallgatták meg és ennek során is ugyanezen hamis nevet és adatokat adta meg, még menekültkénti elismerését is álnéven kérte.

Az algériai vádlott ellen több büntetőeljárás is indult, Szegeden egy ügy határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg Kiskunhalason három nyomozás garázdaság bűntette, rongálás vétsége és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A férfi valamennyi ügyben a fenti hamis adatokat közölte magáról, a jegyzőkönyveket is így írta alá, ami miatt álnéven ítélték el az összes ügyben.

Mivel menekültkénti elismerését is álnéven, valótlan adatokat közölve kérte, a részére Szegeden kiállított, fényképes humanitárius tartózkodási engedély is hamis nevet és adatokat tartalmazott. Ezt az igazolványt használta a férfi a 2016. július 27-i rendőri ellenőrzéskor.

A szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség 5 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta vele szemben azzal, hogy a vádlottat az ország területéről is ki kell utasítani. Bűnössége kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.