Hamisan tanúskodtak, hogy ittas barátjukat mentsék

2017 júl 24
Megosztás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség büntető ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt vádat emelt két férfivel szemben, akik ittas járművezetés miatt eljárás alatt álló barátjukon úgy próbáltak meg segíteni, hogy hamisan tanúskodtak az ügyében.

Az ügy előzménye 2013. december 28-án estére nyúlik vissza, amikor a háromtagú baráti társaság Kecskeméten együtt szórakozott, majd ittasan vezetve saját autóját, egyikük Lajosmizsére vitte a társaságot. A rendőri igazoltatás és intézkedés nyomán a jármű ittas sofőrjével szemben büntetőeljárás indult.

Az ittas sofőr két barátja, a 28 és 29 éves vádlottak az ittas járművezetés vétsége miatt indult eljárásban később azért, hogy társukat mentsék, hamisan tanúskodtak. Utóbb ugyanis egyikük magára vállalta a jármű vezetését, míg társa vele egyezően szintén úgy tanúskodott, hogy nem az eljárás alá vont barátjuk vezette az autót.

Bebizonyosodott, hogy nem mondtak igazat, ezért a jármű ittas sofőrjét barátai mentő vallomásai ellenére jogerősen elítélték. Ezután a barátokkal szemben indult hamis tanúzás miatt büntetőeljárás.

 Az ügyészség a két férfit büntető ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.