Hangsebesség felett a műrepülő világbajnok

2014 ápr 3
Megosztás
Besenyei Péter Kecskeméten a Gripen légibázison

Megrepültették a Gripenesek Besenyei Péter műrepülő világbajnokot kedden a kecskeméti repülőbázison, aki életében először repült gyorsabban a hangnál.Észre sem vette, hogy átlépték.

 

Pár héttel a Korinthoszi-csatorna átrepülése után Besenyei Péter egy újabb álmát váltotta valóra: az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról felszállva, életében először hangsebesség fölött repülhetett. A sokszoros műrepülő-világbajnok a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: mivel a repülőorvosok elfogadták a legmagasabb szintű egészségügyi alkalmasságát, ezért csak egy gyorsított vizsgálatot tartottak részére szükségesnek. 

A felszállás napján azonban jó korán kellett megérkeznie a kecskeméti bázisra: ruhapróba várta, részt vett egy eligazításon, útvonalat egyeztetett, és kapott egy „gyorstalpaló kiképzést” is arról, hogyan kell viselkednie utasként a Gripen „anyósülésében”. Mikor pedig mindezen átesett, felszólították, hogy borotválkozzon meg: a szakállrövidítésre azért volt szükség, hogy a hajózósisak maszkja megfelelően illeszkedjen az arcához.

A Langó−Besenyei páros kísérője Gróf „Geri” Gergely őrnagy volt, akinek a gépét a világbajnok Nyíregyháza közelében – átlépve a hangsebességet − 40 ezer láb magasságban sikeresen „elfogta”. Ezt követően a két gép a Mátra környékén kis magasságú útvonalrepülést végzett, majd a Tisza-tónál közel-légiharcot vívott egymással. Pár perc híján egy órát töltöttek a levegőben. 

Saját bevallása szerint Besenyeit lenyűgözte a Gripen mozgékonysága és a tengely körüli forgások alkalmával tapasztalt „fürgesége”. Azt viszont nagyon sajnálta, hogy észre sem vette, mikor lépték át a hangsebességet: a gép parancsnoka szólt, hogy most érdemes a műszerre néznie.

Valószínűleg sokan büszkélkedhetnek azzal, hogy Besenyei Péterrel repültek – utasként. Azt azonban nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy ők reptették meg a világbajnokot. Langó Viktor százados, a Gripen-flotta bemutatópilótája elárulta: számára is élmény volt ez a repülés. Besenyei kimondottan kérte tőle, hogy most mellőzzék a műrepülő-figurákat, mert ilyeneket csinál ő eleget. Ehelyett inkább arra volt kíváncsi, hogy mire képesek ezek a negyedik generációs vadászgépek.

A leszállás után Jenei Barna alezredes, a repülőbázis megbízott parancsnoka gratulált a sikeres repüléshez, majd a hangsebesség átlépéséről és az elviselt terhelésről szóló igazolást adott át Besenyei Péternek. 

forrás: honvedelem.hu

kép és szöveg: Galambos Sándor

 
Címke: