Harminc évesek lettek a városszépítők

2013 okt 16
Megosztás

Különböző világnézetű, de közös célért munkálkodó, értékőrző lokálpatrióták meghitt és bensőséges estéje volt a Kecskeméti Városszépítő Egyesület harmincadik születésnapi összejövetele.

 

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület történelmi hagyományait Király József elnök idézte fel. A lényeg, nevezték azt korábban városépítő, vagy szépítési bizottmánynak, egy dolog vezérelte tagjait minden korban: az, hogy széles városi összefogással őrizzék meg és gyarapítsák Kecskemét építészeti, természeti értékeit, neveljék a lakosságot a város szeretetére. Ezek a célok és értékszemlélet, legyen az szabadságharc, vagy háború, illetve rendszerváltás időszaka, sohasem változtak - hangsúlyozta Király József, majd példákat hozott az elmúlt harminc évből az egyesület eredményeiről, mint például: Szentháromság Temető Kálvária terének megújítása, ivókútpályázat, amelynek megvlaósításában már a város nem működött együtt az egyesülettel, lakossági fórumok a városrehabilitáció témakörében, illetve saját szakmai javaslataik, amelyekből nagyon sok beépült a városfejlesztési koncepcióba, valamint az a rendezvénysorozat, amely a szecesszió építészeti hagyományait karolta fel, Kecskemétről indult és bekapcsolódott több vajdasági, erdélyi város a monarchiabeli örökségükkel. 

Ezt követően Ráday Mihály, az újkori városvédő mozgalom létrehozója kapott szót. Elmondta: amikor a fővárosban megalapították a városvédő egyesületet, a tisztviselők és a szakma felkapta a fejét, hogy ugyan kitől és mitől kellen megvédeni a várost. Nehéz volt nekik elmagyarázni és a mai napig nem sikerült igazából, miszerint: lehet úgy építkezni, hogy közben nem rombolunk le mindent a porig.  Hozzátette: Kecskemét ezen a téren országosan is élen járt, mert a fővárosi egyesület megalakulását követően fél év múlva már a "Hírös" város is hasonló civil szervezetet alapított. 

Végül Mák Kornél alpolgármester köszöntötte a jelenlévő lokálpatriótákat, egyházi előljárókat és építészeket. Elmondta kevés ilyen értékteremtő és értékmegőrző város van, mint Kecskemét, erre példa ez az egyesület, amely nem csak harminc éve, hanem most is tesz a városért és harcol annak értékeiért. Nehéz ebben egy alpolgármesternek jónak lennie, hiszen nekem lavíroznom kell a korlátaim között, amelyet megszab a városi költségvetés, pedig szívem szerint minden jó kezdeményezést támogatnék. Egyet azonban biztosan tudok, tette hozzá: ez egy szolgálat és én megpróbálok ennek a lehető legjobban megfelelni. 

Címke: