Három Bács-megyei is Aranyanyu-jelölt

2017 szep 27
Megosztás
Aranyanyu jelöltek

Egy orvos és két szociális területen dolgozó szakember is lehet a Richter Aranyanyu Díj díjazottja. Dr. Tidir Alisza Vaszilijevna orvosnő kategóriában, Lacziné Somogyi Tímea és Illésné Áncsán Aranka pedig a szociális területen dolgozó nő kategóriában került a döntőbe. 

A Richter Aranyanyu Díj az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza immár hetedik éve. Azokat a nőket, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát. Az alapítók – a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író – valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választották ki a döntősöket. A nagyközönség is hozzásegíthet egy-egy kiváló nőt ahhoz, hogy átvegye a nők elismerésének jelképévé vált díjat. Szeptember 25-én elindult a közönségszavazás a aranyanyu.hu/dij oldalon.

Richter Aranyanyu Díjra idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy, tehát összesen 16 döntőst választott ki a zsűri: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Rácz Zsuzsa író, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint Dobó Kata színésznő.  

Minden döntősről kisfilm készült, ezeket a aranyanyu.hu/dij oldalon lehet megtekinteni és itt lehet leadni a kedvencekre a szavazatokat is. Mint minden évben idén is kiosztanak kategóriánként egy-egy közönségdíjat a zsűri díjai mellett.

2017-ben a szavazás szeptember 25-én indul és november 5-e éjfélig tart. A szavazás e-mailcím alapú, egy e-mailcímről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni az orvosnőkre, pedagógusokra, egészségügyi szakdolgozókra és a szociális területen dolgozó nőkre.

A nagyközönség november 16-án, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2017-ben a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, ők a Richter Aranyanyu Díj mellé 200 000 forintos pénzjutalomban is részesülnek. Idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így újra 9 Aranyanyu örülhet majd a kitüntető elismerésnek.

Dr. Tidir Alisza Vaszilijevna

Nőként nők segítője és gyógyítója szeretett volna lenni, teljesült az álma

Alisza szülész-nőgyógyászként dolgozik Kalocsán. Mindig is orvosnak készült, úgy érezte nőként, személyes tapasztalatait is felhasználva sokat adhat másoknak, akik gyermeket szeretnének, babát várnak vagy nőgyógyászati problémával küzdenek. Kezdő orvos kora óta változatlan benne az érzés: ezt a hivatást csak szeretni lehet, hiszen hatalmas ajándék részese lenni egy újszülött érkezésének,  jelen lenni a felsírásakor. Évente két hét pihenést engedélyez magának, egyébként éjjel-nappal elérhető páciensei számára. Nagy családot szeretett volna, de mindig adódott valami a munkájában, ami miatt nem tudott időt adni saját magának, így végül egy gyermekük született. Ezt ma már nem bánja, hiszen minden nála született babát egy kicsit sajátjának tekint és ha a kisváros utcáin végigsétál, lépten-nyomon olyan gyerekekkel, édesanyákkal, párokkal találkozik, akik a közösen átélt, meghitt pillanatoknak köszönhetően szinte családtagok. Így nem meglepő, ha egy-egy keresztelőn, születésnapon ő is ott mosolyog az ünnepi fotókon.

Dr. Tidir Alisza Vaszilijevna kisfilmje:

https://youtu.be/5WxNGC5ldD8

Illésné Áncsán Aranka 

Kevés ember van rajta kívül, aki ennyi különböző, személyesen neki szóló gyerekhangon ismeri a szót: Anya

Több százan vannak, akiket még a tiszadobi gyermekotthon igazgatójaként nevelt. Legtöbbször azokkal volt sok dolga, akiket kezelhetetlenségük miatt állandóan vittek az igazgatóhoz. Ők lettek leginkább Aranka gyerekei. Sokukkal ma is tartja a kapcsolatot, egyengeti az útjukat, ismeri a gyermekeiket. Van aki 16 évesen került a gyerekotthonba, ott tanult meg: írni, olvasni, magyarul beszélni, de leginkább élni és szeretni. A behozhatatlan hátrányból induló roma származású fiú „Anya" segítségével költözhetett teljesen kilátástalan helyzetből feleségével és kisfiával Kecskemétre, ahol Aranka jelenleg az SOS Gyerekfalu Magyarországi Alapítványánál dolgozik gyermekotthon-vezetői munkája mellett. Aranka számára fontos, hogy a régi szabolcsi növendékeinek is tudjon segíteni, ha szükség van rá. Ebben barátai támogatják. Nagy öröm számára, hogy a munkába időnként az SOS-es fiatalok is bekapcsolódnak.

Aranka kisfilmje: 

https://youtu.be/RNqmjvg4Mno

Lacziné Somogyi Tímea Anna 

"Hogyan kerül egy nő az egyetemre, ha hat gyereke van és történetesen cigánynak született?" 

Timi most múlt 40 éves. Hatodik gyermeke ment óvodába, amikor úgy érezte eljött az ideje annak, hogy leérettségizzen és belevágjon az egyetemi felvételibe is. Ma már hétgyerekes diplomás nő, ahogyan ő fogalmaz : "olyan nő vagyok, aki cigánynak született és szociológus". Lánya óvodába kerülése után, mikor minden gyereke már valamilyen intézménybe járt napközben, reggel korán már minden házimunkával végzett, hisz addigra megtanult elég gyorsnak és hatékonynak lenni. Először befejezte a félbehagyott gimnáziumot, majd az esélytelenek nyugalmával jelentkezett a pécsi egyetem szociológia szakára. Legnagyobb döbbenetére vették fel. Így azt is elvégezte. Alelnöke a Védőháló Karitatív Egyesületnek, amely támogatja a szegénységben élő családokat, ennek finanszírozására adományboltot üzemeltet, ami közösségi térként is működik a városban. A Kecskeméti Református Cigánymissziójában dolgozik, létrehozta és működteti a Pancsinello Játszóházat, ahol a környéken élő cigány családok gyermekeinek szerveznek programokat és baba-mama klubot. A nagyon nehéz körülmények között élő iskoláskorú gyerekek új élményeket szerezhetnek. A foglalkozásokon élethelyzeteket "játszanak el" melyekben megtapasztalhatják, az erőszakmentes konfliktusmegoldás lehetőségeit. A baba-mama klub célja, hogy a gyermekek kezdetektől halmozódó hátrányai csökkenjenek, még az óvodába kerülés előtt. Egészséges életmódot "tanulnak", közösen főznek, beszélgetnek a gyereknevelésről, nehézségeikről. Timi szeretné megérteni, hogyan határozhat meg valakit az, ha cigánynak született. Állandóan ott motoszkálnak benne kérdések, hajtja a megértés vágya.  Miért él várhatóan lényegesen kevesebb ideig, egy ma született cigány gyermek? Tanulással, személyes tapasztalataival és minden egyes idegvégződésével válaszokat keres, és olyan megoldásokon töri a fejét, amitől ez a világ egy kicsit jobb hely lesz mindenkinek.

Tímea kisfilmje: https://youtu.be/ca6aXkQ-6S0