Hátrányos helyzetűeket segítettek vetőmaggal

2015 ápr 23
Megosztás
Syngenta élelmiszerprogram

Ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületen indult el a tavaszi munka a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. Az itt megtermelt egészséges élelmiszernövények, zöldségfélék nehéz sorsú emberekhez kerülnek majd. A program történetében eddig 100 ezer ember kapott kézzelfogható segítséget.

A társadalmi célú program főszereplői az elmúlt években főként a hátrányos helyzetű térségekből kerültek ki, idén már az ország 16 megyéjében vannak résztvevői a hatodik alkalommal elindult Élelmiszerlavinának, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke egy mai, felsőmocsoládi rendezvényen. 

Ebben az évben minden eddiginél több, összesen 53 önkormányzatot és civil szervezetet kezdte el a tavaszi munkát – mondta Cseh Balázs. - A résztvevők vállalták, hogy a földjeiken a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű zöldség vetőmagból szakmai felügyelettel élelmiszernövényeket termelnek. A munkába rászorulókat vonnak be, majd a terményeket odaadják nekik és a környéken élő többi hátrányos helyzetű, időskorú, fogyatékkal élő embernek. 

Ily módon, mint az Élelmiszerlavina mottója is kifejezi: „hal helyett hálót” adunk a nehéz helyzetű embereknek, tette hozzá Novodomszky Éva. A népszerű műsorvezető, a program jótékonysági nagykövete szerint ők így egyrészt kézzelfogható segítséget kapnak, másrészt visszavezetheti őket a munka világába és akár a saját kertjükben ismét megtermelhetik a család számára szükséges élelmiszereket.

- 2014-ben több mint 13 ezer emberen segített Élelmiszerlavina. A résztvevők földjein tavaly összesen csaknem 170 tonna egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával. Az kezdeményezés története során eddig már így több mint 100 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. – Cégünk kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért úgy döntöttünk, idén nagyobb mértékű felajánlást teszünk, amelynek révén meg több településen indulhatott el a közösségi program és várhatóan még nagyobb mennyiségű zöldségféle jut majd el hátrányos helyzetű emberekhez.