Helvécia a szőlő helyett a Mercedes felé fordul

2013 szep 17
Megosztás

A csaknem ötezer lakosú Helvécia a történelem nagy túlélője. Őslakosai a múlt század eleji nagy filoxérajárvány idején települtek ide a Balaton-felvidékről és alapították meg a települést.

 

Kadarkával és rizlingfélékkel fogták meg a homokot és tették élhetővé a területet. A második világháború utáni államosítást követően a térség legnagyobb állami gazdasága volt az itt élők munkaadója. A rendszerváltás azonban itt is szétzilált mindent. Az egykori helvéciai állami gazdaság ma újra felszámolás alatt áll - tulajdonosai szerint nem lehet már feltámasztani.   Sokan úgy vélik, hogy ennek az emblematikus, hatalmas gazdaságnak a tönkremenetele azonos Helvécia településével, pedig a kettőnek, úgymond semmi köze egymáshoz, még ha egykoron az egyik legnagyobb munkáltató is volt a feldolgozó - mondta lapunknak Balogh Károly, a település polgármestere. A település összetartó  és lokálpatrióta testülete épp a rendszerváltás követően kialakult változások miatt hosszú távú, fenntartható fejlődési pályára állította Helvéciát. A település önkormányzata több mint egy évtizede közművesített telkeket árul elérhető áron, hogy ezzel is idecsábítsa a betelepülni vágyókat, ez a tendencia napjainkban sem szakadt meg. A település vezetése jelenleg hetven telket alakít ki, céljuk Helvécia és Szabó Sándor telep közelebb hozása egymáshoz. 

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy Helvécia egyre közkedveltebb település, az élhetősége és a közelsége miatt sokan költöznek ki Kecskemétről, amely azt mutatja, hogy jó úton járunk - mondta lapunknak Balogh Károly. 

Mindemellett folyamatosak az egyéb fejlesztések is, van két iskola és óvoda, két orvosi rendelő, felújított polgármesteri hivatal, tanyagondnoki szolgálat, jelenleg  óvoda bővítésben és bölcsőde létrehozásában gondolkodnak. 

- Sajnos, az állami adósságátvállalással nem járt jól a településünk - mondja a polgármester, mert mi korábban is kiszámíthatóan gazdálkodtunk, ezért nem kerültünk adósságspirálba. Hozzátette: a Mercedes gyár jelentősen megváltoztatta a település életét, ami miatt a mezőgazdasági beállítottságunk az ipari ágazat fele mozdult el. Ide települt ugyanis a MAGNA, kanadai cég, amely a Mercedes egyik legjelentősebb beszállítója, de bízunk abban, hogy az autógyár további bővülésével újabb cégek telepednek meg Helvécián. Mi örömmel fogadjuk őket, mert szeretnénk egy az új évezrednek megfelelő infrastruktúrájú, de önmagában hangulatos és élhető homoki települése maradni - tette hozzá Balogh Károly. 

 

Balogh Károly 

 

Tősgyökeres Helvéciai, ősei még a Balaton-felvidékről származnak, 

Wéber Ede idejében idetelepült alapítókkal érkeztek.

1990 óta a képviselő-testület tagja,

hat éven keresztül volt a település alpolgármestere.

December 16-a óta Helvécia polgármestere.

 

 

 

Címke: