A holland ügyészség leplezte le a védett madarakkal üzletelő lajosmizsei férfit

2018 már 6
Megosztás
sárga amazon

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt egy 43 éves lajosmizsei férfi ellen, aki 2016 novemberében a lajosmizsei tanyáján kereskedelmi célból engedély nélkül tartott védett madarakat, de 2016. november 22-én egy holland-magyar közös rendőri akció során leleplezték a bűncselekményt és lefoglalták az állatokat.

 A 43 éves vádlott a lajosmizsei tanyáján kereskedelmi célból úgy tartott védett és fokozottan védett madarakat, hogy azok tartására nem volt természetvédelmi hatósági engedélye.

A férfi azért került a magyar hatóságok látókörébe, mert ellene a holland ügyészség is folytatott eljárást védett madarak illegális nemzetközi kereskedelme miatt. A holland hatóságok ebben az ügyben jogsegélyt küldtek Magyarországra, majd 2016. november 22-én holland és magyar rendőrök közösen jelentek meg a vádlott tanyáján.

A házkutatás során a magyar rendőrök összesen 21 védett és fokozottan védett madarat – kanalas récét, üstökös récét, kisbukót, cifra récét, sárgahomlokú amazont, skarlát íbiszt és nandut – foglaltak le.

A lefoglalt madarak egy vadaspark gondozásába kerültek. A tanyán engedély nélkül tartott madarak miatt a vádlott ellen hazánkban is büntetőeljárás indult.

A Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.