Hová lett a Háztájit az asztalra program pénze?

2017 jún 6
Megosztás
Király József és Gőgös Zoltán

Kedden reggel a kecskeméti piacon tartott sajtótájékoztatót Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa, valamint Király József, a párt Bács-Kiskun megyei elnöke a vidékfejlesztési programok során felmerült gyanús esetekről.

- Teljesen át kell szabni a magyar vidék és agrárium támogatási rendszerét, az új alapok megteremtésével együtt pedig igazságot kell szolgáltatni – mondta el bevezetőjében Király József. 

Hozzátette: az MSZP új vidékfejlesztési programtervezete többek között azokra a kérdésekre és problémákra kíván választ adni, amelyek 2010 óta sújtják a vidéket. Ezek a pontok összhangban vannak az Európai Unióban – Szanyi Tibor kezdeményezésére – elindult okos falvak (Smart Villages) programmal. Ilyen elemek például a kis településekről való elvándorlás megállítása, a helyben megteremtett munkalehetőségek, amelyek kiszámítható megélhetést biztosítanak hosszú távon. Továbbá nem elhanyagolandó az internet minél szélesebb kiterjesztése, hogy mindenki csatlakozni tudjon az információs társadalomhoz. Végezetül, de nem utolsó sorban kitért a Duna-Tisza közi különálló programra, amelyet a Bács megyei szocialisták dolgoztak ki, és amelynek fő célja egy öntözőcsatorna kiépítése, amely megoldaná a vízgazdálkodási problémákat.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy igazságot kell tenni sok területen Magyarországon, így a mezőgazdaságban is, hiszen milliárdok, jelentős földterületek tűnnek el kézen-közön. Példaként említette a korábbi fideszes fülöpházi polgármestert, Balogh Józsefet is – ismertebb nevén a vak komondoros -, aki több projektre is lehívta a vidékfejlesztési uniós pénzeket, mint például a Háztájit az asztalra program és láthatóan ezek mára befuccsoltak, vagy el sem kezdődtek. 

A kecskeméti piacon tett látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy sok valódi őstermelővel beszélgetett, és a legnagyobb probléma továbbra is a bonyolult és drága rendszer, amelybe belekényszerítették őket. Véleménye szerint az osztrák modellt kellene hazánkban megvalósítani, amely sokkal igazságosabb teherviselést jelentene és könnyítené a piacra jutást.