Ikonikus Tokaj-est a DiVino Kecskemétben

2018 május 15
Megosztás
Árvay és Frittmann család

Ha azt mondom Tokaj, azt mondod Szepsy, Árvay, Bacsó.

Igenis ők az ikonjai a hegyaljai borvidéknek, akik a rendszerváltást követően kilépve a borkombinát árnyékából az eredetvédelmi bizottságok bürokratikus  útvesztőiben megtették az első bozótvágásokat, akik nélkül ma nem lenne Tokaj a világ egyedülálló édesbor-termelő vidéke, nem lenne rajt’ annyi Chateau-ékszer. Olyanok ők Tokajnak, mint a Frittmann-testvérek az Alföldnek.

Szóval, ennek a hármasikonnak az egyik főszereplője, Árvay János ellátogatott Kecskemétre, pontosabban elkísérte a szintén borász fiát, Árvay Szabolcsot és Árvay Angelikát helyi DiVino borbárba, a 10 nap 1 borász eseménysorozatra, emelve a borest hangulatát.

Ezek a fiatal borászokról szóló úgynevezett Junibor estek mellesleg a legkevésbé hasonlítanak  a hagyományos borkóstolókra, hanem inkább kötetlen fogadóórák, beszélgetések a borászok, no meg a boraik társaságában.

Az Árvay testvéreknek volt kitől tanulniuk, hiszen édesapjuk az állami Tokaj Kereskedőház borászatából rögtön a francia tulajdonú Disznókő Pincészet főborásza lett, majd üzlettárásával megalapította Tokaj Hétfürtöst, amely, mint  azt a neve is jelzi, egy erősen hozamkorlátozott, prémium minőséget megcélzó  termékekkel lépett a hazai és a nemzetközi piacra, köztük a tengerentúlt is meghódította. Árvay János aztán felért a csúcsra, 2003-ban az év borásza lett, majd, amolyan Szepsy módra úgy döntött, hogy visszatér a gyökerekhez és a maga ura lesz. 

Így is lett, az egykori Hétfürtös ma már Sauska, az Árvay Család pincészete pedig a családfő szülőfalujában, Rátkán működik és mindenki kiveszi a részét a munkából. Mámorító, ősi dűlők — Istenhegy, Padihegy,  Meggyesbe, Középhegy, valamint a Köves-Úrágy — ölelik körül a családot és tartoznak a birtokhoz.

János az ásványokért, az évezredes titkokért felel és mélyül el bennük, Szabolcsé a szőlő, meg egy kicsit a pince, Kata asszony a vendéglátásra ügyel, Angelikáé pedig mindenből egy kicsi, papíron ő marketingfelelős.

Szabi persze Furminttal nyitott a DiVino boresten, méghozzá teljesen reduktívval, amit még édesapja valaha el sem tudott volna képzelni, de bölcsességére legyen mondva, enged az új világ csábításnak, ezzel is teret adva a gyermekeinek.

Szabi Furmintja ugyanis a terület ásványossága ellenére jól iható, és ettől izgalmas, egyedi bor. Persze nem is überelhették volna ezt a Furmintot mással, mint egy kis hordóval. Erről szól a DiVino Árvay Birtok Furmintja, amely a történelmi adottságok, a modern technológia és a hagyomány tökéletes szimbiózisa, egy modern, izgalmas, XXI. századi tokaji. Nem kis meglepetést okozott a vendégek körében azonban Árvay Angelika Sárgamuskotálya, az Édesem. A DiVino Kecskemétben ez a bor eddig is sláger volt, de az új 2017-es évjárat minden eddig elképzelésünket felülmúlta a szétrobbanó, harsogó virágillataival és a természetes, de nem tolakvó cukrával. 

Az estet természetesen méltóképpen zárta egy hamisítatlan Árvay aszú, amelynek receptje öröklődik a családban és szinte minden generációt megszólít, és nem csak Junibor kedvelőket, amelynek borbárja a DiVino — Pest, Debrecen, Győr után — Kecskeméten is várja a lelkes hazai borrajongókat.

Rajnai Attila

DiVino Borbár

Kecskemét, Kéttemplomköz 14.

Nyitva: Kedd-Szombat 16.00-24.00

 https://www.facebook.com/divinokecskemet/

A fotón: Frittmann István, Árvay Szabolcs, Árvay János, Frittmann Péter a Divino Kecskemét előtt