Illatot árasztott a konténer az ipartelepen

2024 ápr 4
Megosztás

Kívülről kopott, azonban mégis friss illatot árasztó konténer keltette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőreinek figyelmét a fővárosban.

Az egyenruhások március 17-én a budapesti Ganz telepen ellenőriztek, amikor egy parfümaromát árasztó viseltes szállítótartályra figyeltek fel. A hatalmas tárolót nyitva találták, amiről a környékbeli üzletek tulajdonosai sem tudták megmondani, hogy kihez tartozik. A pénzügyőrök átvizsgálták a raktárnak látszó zöld monstrumot, amiben csaknem kétezer üveg különböző márkajelzésű (Paco Rabanne, Calvin Klein, Dior, Versace, Chanel, stb.) parfümöt találtak. A silány minőségű csomagolásból arra következtettek, hogy az oltalom alatt álló termékek nem eredetiek. Az illatos készletet a védjegyek jogosulti képviselői is megvizsgálták, és megállapították, hogy azok mindegyike a vásárlók megtévesztésére alkalmas hamisítvány.

A járőrök összesen 1.749 üveg parfümöt foglaltak le, amelyek több, mint 31 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi, vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.