Illegális dohányültetvényre bukkantak a pénzügyőrök

2017 aug 12
Megosztás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 130 tő dohánynövényt, 30 kilogramm szárított dohányt és 0,3 kilogramm fogyasztási dohányt találtak egy Csongrád megyei tanyán. Az illegálisan termesztett és tartott dohányt lefoglalták, az ingatlan tulajdonosa ellen eljárást indítottak.  

A NAV munkatársai a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növényvédelmi felügyelőjével közösen tartottak ellenőrzést egy Csongrád megyei tanyán a napokban. 

Az ingatlan átkutatásakor kiderült, hogy az előkertben 130 tőből (220 kilogramm) álló dohányültetvény van.  A ház és a melléképületek ellenőrzése sem maradt eredménytelen, hiszen a garázs oldalából nyíló padláson 30 kilogramm dohány száradt, míg a lakóépület nappalijában lévő dohányzóasztalon, újságpapírra kiszórva 0,3 kilogramm fogyasztási dohány hevert. 

Az ingatlan magyar tulajdonosa elmondta, hogy a dohányt saját fogyasztásra termeszti, mert már több mint 30 éve dohányzik.

Az előkerült dohánynövény és dohány termesztéséhez, előállításához azonban a jogszabályban meghatározott NAV regisztrációval nem rendelkezett. 

A pénzügyőrök az illegális dohányültetvényt felszámolták, a dohánynövényt, a szárított dohányt és a fogyasztási dohányt lefoglalták. Az ingatlan tulajdonosával szemben bevezetett jövedéki eljárás lezárásával a bírság összege elérheti a 25 millió forintot