Ismeretlenek felbontották Király József vagyonnyilatkozatait

2017 feb 21
Megosztás
vagyonnyilatkozatok

Hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés bűntette kísérletének, valamint foglalkozás, illetve közmegbízatás felhasználásával elkövetett levéltitok megsértése vétségének gyanúja miatt tett feljelentést Király József  az MSZP országos elnökségi tagja, a városi MSZP frakció vezetője a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségen.

Király, mint városi képviselő 2017. január 26-án leadta a saját, illetve hozzátartozói vagyonnyilatkozatát a kecskeméti polgármesteri hivatal kijelölt ügyintézőjének. A vagyonnyilatkozatokat az előírásnak megfelelően a helyszínen lezárt és a lezárás helyén több helyen aláírt borítékban kerültek átadásra, akárcsak az elmúlt években. Az idei vagyonnyilatkozat leadásakor a városháza humánpolitikai csoportvezetője közölte a szocialista politikussal, hogy szeretné visszaadni a Zombor-érában leadott, 2010. évi és azt követő vagyonnyilatkozatait. A képviselő ekkor észlelte, hogy 2010 évi saját vagyonnyilatkozatának borítékjának széle teljesen fel volt vágva, a 2011-es ugyancsak, a 2012-es saját, valamint hozzátartozói vagyonbevallása pedig egy új borítékban volt már, nem abban, amiben leadta, hiányoztak róla a lezárás helyén lévő aláírásai. Észrevételeiről jegyzőkönyv készült.

Az önkormányzat értetlenül áll az eset előtt, mert a jogszabályok értelmében a képviselő és az együtt élő hozzátartozó vagyonnyilatkozatát az önkormányzatnak a szervezeti és működési szabályzatában kijelölt bizottsága, az úgynevezett vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tartja nyilván, illetőleg ellenőrzi.

Abban is megegyezik mindkét törvényhely, hogy a képviselő vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános, míg a hozzátartozó vagyonnyilatkozata nem nyilvános, abba csak a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság tagjai és csak ellenőrzés céljából tekinthetnek bele. 

Király tudósítónknak elmondta: ha vizsgálat indult volna ellene, illetve, ha bárki is egyéni adatigényléssel tekintett volna bele a vagyonnyilatkozataiba, arról az önkormányzatnak hivatalos úton tájékoztatnia kellett volna, de ilyen nem történt, mert sem vizsgálat, sem adatigénylés nem érkezett a hivatalhoz a vagyonnyilatkozataival kapcsolatban.

Hozzátette: szeretné, ha kiderülne a nyomozás során, hogy  a vagyonnyilatkozatokat tartalmazó négy boríték felbontása haszonszerzési célból történt-e?

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője a Hírösvénynek azt mondta: A feljelentés értékelése folyamatban van, a nyomozás elrendelése kérdésében döntés még nem született.