Izzani kezdett a KSE Kft. büntetőügye

2013 dec 2
Megosztás

Két év után felgyorsult a nyomozás a KSE Kft. büntetőügyében. Összehangolt házkutatások és kihallgatások  zajlottak a napokban, sokak meglepetésére hamarosan megkezdődnek az első gyanúsítások.

 

Hosszú ideje bíbelődnek a KSE Kft. nyomozása ügyében az adónyomozók a külföldi hatóságokkal, hogy a külföldi játékosok tényleg felvettek-e annyi készpénzt, mint amit a könyvelés tükröz, illetve, az egyik cég, a Gerechen Kft. pénzügyi tevékenységével, mivel a vállalkozás magyar ügyvezetőjének a címe az ausztriai Saalfeldben van bejegyezve. Már érkeztek vissza válaszok külföldről, de nem elég, még hiányzik néhány. Egy szerb állampolgárral kapcsolatban pedig  - vélhetően a jó hazai kapcsolatai révén - elég nyögvenyelősen halad az adatszolgáltatás. Addig is házkutatások, iratbegyűjtések és kihallgatások zajlanak napra nap a NAV regionális bűnügyi igazgatóságán. 

A hatóság fókuszában a KSE Kft.-nek marketing és reklámszolgáltatásokat címén számlákat benyújtó cégek állnak, úgy mint Globe-Ép Kft. a Gerechen Kft. a Sport Group Invest Kft., valamint egy szegedi illetékességű volt sportoló, egyéni vállalkozó.  A nyomozók tételről tételre ellenőrzik a szponzorokat, hogy valós volt e a szerződésük és ténylegesen annyi pénzt adtak-e a KSE Kft.-nek, mint amennyi a könyvelésben fel van tüntetve.  

A második kör a játékosok kihallgatása, hogy kitől, mikor mennyi pénzt kaptak. A fáma ugyanis mindvégig arról szólt, hogy az önkormányzati cég három szakosztálya, a kosár, a kézi, valamint a röplabda a bőség kosarából egyaránt meríthet. Kiderült azonban, hogy az elosztás nem volt racionális, hanem a tortából a legnagyobb szeletet a férfi kosárlabda falta ki. 

A játékosok mindezeket alátámasztják, sőt azt is, hogy pontosan miként zajlott a minimál alapbér mellett a fizetésük kiegészítése úgymond zsebből, pontosabban sportszatyorból. 

Azt, hogy a nyomozók ezt a mintát és metódust ismerjék, hogy ez alapján fel tudják tenni a kérdéseiket, természetesen valakinek meg kellett irnia a kottát, vagyis a rendszer egy jelentős főszereplője teljes körű vallomást tehetett.

Valószínűleg kénytelen volt, rájött, senki nem fog neki segíteni, ezért maga kénytelen valamiképpen menteni az irháját.

 

Fekete sportlyuk

 

Mint ismert, az önkormányzati KSE Kft. ügyében elsőként Zombor Gábor polgármester is feljelentést tett, miután az asztalára tették azt az önkormányzati vizsgálóbizottsági jelentést, amely szerint jelentős számviteli és könyvelési szabálytalanságot véltek felfedezni a cégnél.

A KSE Kft. összesítése szerint a  négy furcsa beszámlázó társaság csaknem 400 millió forintért végzett marketing- és reklámtevékenységet az önkormányzati cég számára. Vajon hová lett az a pénz, amikor a röpladások, mondhatni zsíroskenyérért játszottak a 2010-es 2011-es évben, a kéziseknek pedig csak valamivel volt jobb a soruk, pontosabban néhány játékosnak. A kosarasok, bár sokkal jobban finanszírozták őket, mint a másik két szakosztályt, ennyi pénzt azért ők se láttak a szóban forgó két év alatt.

 

 

Címke: