Javulhat a felsőoktatás minősége és hozzáférhetősége

2017 dec 4
Megosztás

Elkezdődött Kecskeméten a „Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében a Neumann János Egyetemen” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00002 azonosító számú projekt megvalósítása. A várhatóan 2021 február végéig tartó fejlezstésre az intézmény mintegy 842 millió forint hazai és uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert.

A fejlesztési programot az intézmény a saját profiljának és jellegének megfelelő területeken önállóan valósítja meg, intézményi szinten hat alprojektben: Felsőoktatási részvételt növelő komplex szolgáltatásfejlesztési alprojekt, Intézményi komplex oktatási innováció fejlesztés alprojekt, Nemzetközi hálózatfejlesztés, oktatás-, és szolgáltatásfejlesztés alprojekt, amely tartalmazza a Kárpát-medencei együttműködés területeit, Hallgatói sportszolgáltatás fejlesztés és egészségnevelés alprojekt, Intézményi stratégiai fejlesztési alprojekt, ezen belül négy fejlesztési terület, Az intézményi humán erőforrás fejlesztése a minőségirányítás eszközrendszerével alprojekt. 

A fejlesztés során a közvetlen felsőoktatási részvételt növelő beavatkozások, valamint az oktatási innováció tekintetében megtörténik az intézményi szakok, szakirányok, specializációk áttekintése, amelyben megvalósul a specializációk hozzáigazítása a munkaerőpiaci követelményekhez és a tartalmak hozzáigazítása a vállalati igényekhez. A tevékenységben kiemelt szerepet kap a gyakorlati képzés minőségének monitorozása, folyamatba épített korrekciója, valamint az új képzési és kimeneti követelményeknek megfelelően a tanulási eredmények meghatározása szakokra, szakirányok és tantárgyakra vonatkozóan. 

A felsőoktatási stratégia célkitűzéseinek megfelelően erősítésre kerül az integrált intézmény nemzetközi versenyképessége, ennek eszközei a fejlesztés során az idegen nyelven meghirdetett képzési programok, neves külföldi vendégoktatók foglalkoztatása, nemzetközi oktatásfejlesztési projektekben való részvétel, oktatói és a hallgatói mobilitás ösztönzése lesznek. A projekt során megvalósul az aktív toborzási tevékenység is az Erasmus, Stipendium Hungaricum, Ceepus, Campus Mundi, Businet lehetőségeinek kihasználására. A határon túli kapcsolatoknál képzési és tudományos együttműködés valósul meg tervezetten a műszaki és a pedagógiai tudományok területén, emellett Horvátország, Románia, Szlovákia és Szerbia felsőoktatási intézményeivel a már kialakult szoros együttműködés megerősítése a cél további oktatási – képzési portfólió bővítése céljából. 

A fizikai aktivitás terén a meghirdetett jótékonysági akciók, célzott gyűjtések, rekreációs és sportrendezvények, véradások, egészfejlesztési és prevenciós programok megvalósulhatnak meg, kapcsolódva a társadalmi felelősségvállalás jegyében korábban fogant intézkedésekhez, amely tevékenységben a Sportszakmai koncepció 2.0 alapján a sport, a testmozgás, az egészségfejlesztés és az egészségnevelés kerül a fejlesztés középpontjába.

További információ: Brindza Attila projektmenedzser, brindza.attila@uni-neummann.hu