Jobban figyelnek a zsaruk a bankokra

2014 jan 15
Megosztás

Vidéken nincs oly szigorú bankvédelem, mint Budapesten a hétfői robbantás óta. A CIB biztonsági kérdésekről a nyomozás érdekében nem nyilatkozik. A rendőrségi figyelem most erre fókuszál.

A hétfői, budapesti, Lehel utcai CIB Bank előtt történt robbantás óta a legtöbb pénzintézetnél rendőr posztol éjjel a fővárosban. Volt olyan állampolgár, aki pénzt vett fel későn, nem igazoltatták, csupán azt nézte meg egy kiérkező járőr, hogy nem hagyott-e ott valami gyanús tárgyat, vagy csomagot az automatánál. 

A feszültség jól érzékelhető a CIB országos fiókhálózatánál. A Kecskemétinél nem kis riadalmat keltett, hogy  fotóztuk a pénzintézeti fiók homlokzatát. Az alkalmazatottak lázas telefonálásba kezdtek, a biztonsági őr pedig azonnal az utcán termett és felírta, hogy munkatársunk milyen rendszámú gépkocsiból szállt ki. 

Megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy mi a helyzet bankvédelmi ügyben térségünkben, de nem voltak bőbeszédűek, inkább úgy fogalmazhatunk, sejtelmesen mosolyogtak. Végül írásban azt a választ kaptuk a főkapitányságtól, hogy  "a Magyar Bankszövetség és a rendőrség között 2011. április 1-jén létrejött együttműködési megállapodás 12. pontja értelmében az ország területén lévő pénzintézetek ellen elkövetett erőszakos és intellektuális támadások megelőzése, megakadályozása, valamint felderítése érdekében biztosítja az objektumok fokozott figyelemmel történő, visszatérő ellenőrzését, amely kiterjed a járőrök útirányába eső bankjegykiadó automatákra is. Az ellenőrzés végrehajtásának részleteiről - annak maradéktalan megvalósulása érdekében - a rendőrség részleteket nem közöl. A közel három éve létrejött megállapodás 12. pontjában rögzítetteket a rendőrség a szükséges ideig fenntartja".

Szóval helyzet van.

A CIB országos központjánál arra kérdeztünk rá, hogy szigorítottak-e a biztonsági szabályokon, esetleg bővítették-e a védelmi szolgálatot, vagy kértek-e külön rendszeres rendőrségi járőrellenőrzést a fiókjaikhoz.

Szina Ádám a pénzintézet kommunikációs vezetője a Hírösvény-nek azt mondta: biztonsági kérdésekről az ügyfelek, a munkatársak valamint aktuálisan a döbbenetes robbantás kapcsán zajló nyomozati eljárás sikerének elősegítése miatt nem áll módunkban nyilatkozni. Hozzátette: általánosságban elmondhatom, hogy minden olyan lépést támogatunk, illetve meghozunk, ami javítja bármilyen jellegű bűncselekmény megelőzésének a hatékonyságát.

Tiltkozás, vagy rabláskísérlet?

Mint ismert, egy késleltetett időzítésű bombával robbantottak hétfőn hajnalban a CIB Bank Lehel utcai fiókjának előterében. A bank épületének utcafronti fala bedőlt, de a robbanás ereje akkora volt, hogy a bank bejárati ajtaját átvágta a négysávos út másik oldalára, továbbá a bankfiók hátsó oldala is megsérült. A rendőrség egy rendszám nélküli cross-motorost keres, aki a térfigyelő kamerák felvétele szerint a robbantást megelőzően járt a bankfióknál, letett egy kis csomagot, majd a túl oldalban várakozott, a robbantást követően pedig elhagyta a helyszínt. 

A szakértői feltételezések szerint nem bankellenes merénylet - mégha több pénzintézet fiókja is üzemel a helyszínen -, hanem ATM rabláskísérlet történt, de a vártnál nagyobb pusztítást végzett a bomba.

Címke: