Jogerős a bűnszervezetes kecskeméti adócsalók letartóztatása

2016 okt 26
Megosztás
esküvői helyszín Bajor VEndégház

Jogerős a kecskeméti vendéglős, esküvőszervező M Róbert és szintén helyi társának P. Renáta kecskeméti vállalkozónak a letartóztatása. Velük együtt még tíz személyt zártak be, akik az ország-más-más pontjain élnek.

Az adócsalásnak több mint háromszáz NAV-os akciója vetett véget egy főként csokoládéval, kávéval és energiaitallal üzletelő bűnszervezet és egy bűnszövetség illegális üzletelésének. A lefoglalt vagyontárgyakkal megtérülhet az általuk okozott kár. Tizenkét gyanúsított már előzetes letartóztatásban van.

A Kecskemétről irányított bűnszervezet főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából. A nettó áron (áfa megfizetése nélkül) beszerzett termékeket papíron magyar, valós tevékenységet nem végző cégeken átfuttatták, majd két cég nevében újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába. Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. A gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy borsodi cég bűnös tevékenységéhez is használták. Ott elsősorban cukrot és csokoládét szereztek be az Unió más tagállamaiból, de beszerzésüket belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal. Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját.

Több mint háromszáz pénzügyi nyomozó, pénzügyőr, revizor, végrehajtó, járőr, informatikus összehangolt munkájával az ország majd minden megyéjében tartottak házkutatásokat és lefoglalták a bizonyítékokat. Az okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, bankszámlákat, valamint a borsodi gyár vagyonát is zárolták. Az akcióval a cégek jogosulatlan áfavisszigényléseit is sikerült megakadályozni. A pénzügyi nyomozók tizenöt személyt hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás miatt, akik közül tizenkét személyt őrizetbe vettek. Ők előzetes letartóztatásban várják a nyomozás végét.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.