Jogerősen súlyosabb büntetést kaptak a keceli verekedők

2018 júl 4
Megosztás

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a testi sértés és más bűncselekmények miatt K. G. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. 

K. G. elsőrendű vádlott – mint erőszakos többszörös visszaeső – büntetését 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltásról 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra súlyosította a táblabíróság, kimondva, hogy az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Gy. I. másodrendű vádlott büntetése is súlyosabb lett, esetében az I. fokon hozott 3 év 4 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra változott. A IV. rendű vádlott T. R. jogerős büntetése – szemben az I. fokon ítélt 2 év 8 hónap börtönnel és 3 év közügyektől eltiltással – 3 év 4 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett. 

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel, egyebek mellett, a bűncselekmény súlyára, a végrehajtás módjára, a vádlottak előéletére és társadalomra veszélyességére az I. fokú bíróság eltúlzottan enyhe ítéletet hozott, ezért az ítélőtábla indokoltnak látta a büntetések lényeges súlyosítását. 

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.  

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és táratettesként elkövetett testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 4-én K. G. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a törvényszék, mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésül 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Az ügy II. rendű vádlottja, Gy. I. ugyanezen bűncselekményekért 3 év 4 hónap börtönt és 3 év közügyektől eltiltást kapott. A III. rendű vádlottat, B. I. román állampolgárt társtettesként elkövetett testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság bűntettérét 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték, míg a IV. rendű vádlott T. R. társtettesként elkövetett életveszélyt okoz testi sértés bűntettéért 2 év 8 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. 

Az V. rendű vádlott J. T.-t testi sértés vétségéért és garázdaság bűntettérét a bíróság 9 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 

Az ítélet a III. és az V. rendű vádlottak esetében jogerőre emelkedett, míg a többiek esetében az ügyész a büntetés súlyosítását, míg a vádlottak és védőik felmentést, illetve enyhítést kérve nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 

Az ügy tényállása

2015. augusztus 8-án a sértett, K. N. este 10 óra körül egy keceli sörözőben szórakozott, italozott ismerőseivel és az V. rendű vádlottal. A baráti társaság fél 11 körül elindult egy másik szórakozóhelyre, e közben megálltak egy dohányboltnál, ami egy kocsma mellett van. Itt az utcán több személy, köztük az I., a II., a III. és a IV. rendű vádlott ivott és beszélgetett. Amíg a sértett társaságából többen bementek a dohányboltban, az I. rendű vádlott belekötött az V. rendű vádlottba, egy pénztartozás követelt rajta, majd obszcén megjegyzéseket tett az V. rendű vádlott barátnőjére. Ekkor a két vádlott között dulakodás alakult ki, amibe a II. és a III. rendű vádlott is beavatkozott. Az V. rendű vádlottat többször ököllel megütötték, aki ettől a földre került. 

A sértett látva barátja bántalmazását ellökte a támadókat, de a verekedés folytatását nem tudta megakadályozni. Később rövid időre ugyan szétválasztották a verekedőket, majd az I. rendű vádlott a sértettet vonta felelősségre, miért mert beleavatkozni a vitába. A sértett és az V. rendű vádlott ekkor menekülni kezdett, de utolérték őket, és az I., a II. és a IV. rendű vádlott rugdosni kezdte a sértettet, méghozzá olyan erővel, hogy a fejét ért rúgás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, és elveszítette az eszméletét. 

A verekedésnek a helyszínen tartózkodó nők sikoltozása vetett véget. Ekkor az I., a II. a III. és a IV. rendű vádlottak elhagyták a helyszínt, míg a sértett társaságához tartózó személyek értesítették a mentőket és a rendőrséget.