Jól halad az M44-es gyorsforgalmi út építése

2017 júl 18
Megosztás
44-es út építése

A 62 kilométeres első ütemben a töltésalapozás van folyamatban, a próbaszakaszok aszfaltozási munkái ősszel kezdődnek. A NIF szerint a Hódút, a Duna Aszfalt, az Euroaszfalt, a Swietelsky, a Soltút és az A-Híd tartják az ütemtervet.

Dankó Béla, Békés megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője a Csabacsűd közelében tartott csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, hogy ütemterv szerint halad az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti részének megépítése. A 62 kilométeres szakaszt 2019 harmadik negyedévétől használhatják a közlekedők.

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője beszámolt a részletekről is: elmondta, hogy a Csabacsűd és Kondoros közti részen már megtörtént a lőszermentesítés, valamint a bozót- és cserjeirtás is. Jelenleg még tart a régészeti feltárás, de ezzel párhuzamosan, 8-9 km hosszan humuszolás, valamint 6 km hosszan töltésalapozás zajlik.

Idén szeptember-október környékén kezdődnek a cementstabilizációs aszfaltozási munkák a próbaszakaszokon, így tartható a 2019-es harmadik negyedévi határidő. A kivitelezők eddig már százezer köbméter földet használtak fel, a homok és a kavics részben vasúton érkezik a depóba, részben pedig ideiglenes szállítóutakon, amelyek megerősített földutak. A munka volumenének további érzékeltetésére Kiss Boglárka hozzátette: a területen naponta 8 ezer köbméter földet mozgat meg mintegy 80 teherautó.

Az M44-es gyorsforgalmi útnak három szakasza lesz: a Kecskemét, Nagykőrös és Tiszakürt közötti 31 kilométeres, a Tiszakürt és Kondoros közti 61,4 kilométeres, valamint a Kondoros és Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakasz. Így összesen 110 kilométer, amelyből 54,6 kilométernyi fejlesztés Békésben valósul meg.