Jól halad a tatárszentgyörgyi ivóvíz-korszerűsítés

2014 jún 7
Megosztás
Tatárszentgyörgyi ivóvíz-korszerűsítés beruházása

A terveknek megfelelő ütemben halad a Tatárszentgyörgy község ivóvízminőségének javítását szolgáló beruházás. A település vízműtelepén már szerkezetkész az új szűrőház, valamint elkészült a korszerű ülepítőmedence is. A beruházás a tervek szerint ősszel fejeződik be, a kivitelező a Fehér Holding Zrt.

Mint ismert község ivóvízellátását jelenleg egy mélyfúrású kút biztosítja. A másik fúrt kútjának még nincs vízjogi létesítési engedélye. Az első számú kútból kitermelt víz mangán, valamint ammóniatartalma azonban magasabb a jogszabályban előírt értéknél.  A második számú kútban pedig a vas-, és a mangán-ion koncentráció haladja meg a jogszabályban rögzített értékeket. A település kifogástalan minőségű ivóvízzel való ellátása az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik, ezért a kútvizek kezelése – a károsanyag-tartalom hatérérték alá történő hosszú távú, biztonságos megoldása - elengedhetetlen. A szakemberek az előkészítési tervezés során megvizsgálták, hogy a tatárszentgyörgyi ivóvízrendszert más környékbeli rendszerre csatlakoztatják, de azok jelentős része nem rendelkezik átadható szabad kapacitással. Újabb vízbázisok létesítése estén pedig valószínűsíthető, hogy a kinyert vizek a jelenlegihez hasonló összetétellel rendelkeznek, így nem biztosítanának tisztítás nélküli, károsanyag-határérték alatti ivóvizet. Ennek okán egyedüli megoldásként egy vízkezelő rendszer létrehozása biztosíthatna hosszú távú megoldást a tatárszentgyörgyi  ivóvízfogyasztók számára. A vas és mangántalanítás hagyományos, jól bevált technológia alapján szűrők, illetve különböző kiszolgáló berendezések és műtárgyak létesítésével, illetve felújításával történik. 

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló fejlesztés összköltsége 142 240 000 Ft, amelyből az Unió és a Magyar költségvetés támogatásának az összege 128 016 000 Ft.