Jól lecsukták a bombást, majd elengedték

2014 május 22
Megosztás
Lévai Judit bíró előtt a bombafenyegető N. Márk

Egy év hat hónap börtönre ítélték csütörtökön azt a férfit, aki bombarobbantással fenyegette meg Kecskeméti Törvényszéket. Végrehajtották a felfüggesztéseit, majd szabadon engedték.

 

2014. április 23-án, reggel nyolc óra előtt néhány perccel egy ismeretlen férfi hívta fel a kecskeméti tűzoltóság ügyeletét és egy néhány másodperces hallózást követően azt mondta: Bomba van  a Kecskemét Törvényszéken! - majd letette a kagylót. Néhány perc múlva a rendőrség ügyletét is felhívta egy ismeretlen férfi, és csak annyit mondott: Bomba van a Kecskeméti Törvényszéken.

A hívásokat követően értesítették a törvényszék elnökét, az épületet kiürítették, áramtalanították,  a Rákóczi út egyik felét lezárták, a gyalogos forgalmat a törvényszék szakaszán elterelték. Az átvizsgálás miatt a délelőtti tárgyalások elmaradtak, robbanószert az épületben nem találtak.

A rendőrök jó két hét múlva, május 10-én, elfogták N. Márk, 26 éves kecskeméti férfit, aki rövid tagadás, valamint egy poligráfos vizsgálatot követően beismerte, hogy mindkét hívás alkalmával ő fenyegetőzött bombával április 23-án reggel. 

A férfit egy rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében vádolták meg és gyors eljárásban állították bíróság elé csütörtökön délelőtt a Kecskeméti Járásbíróságon, dr. Lévai Judit büntetőbíró előtt.

Kiderült: N. Márkot, két éve Nagykőrösön, majd a fővárosban ítélték el jogerősen csalásért 10-10 hónap felfüggesztett börtönre, valamint tavaly a Kecskeméti Járásbíróságon csalásért, személyi szabadság megsértésért, illetve zaklatásért egy év börtönt kapott két évre felfüggesztve, ez utóbbi ítéletnek lett volna április 23-án  a másodfokú tárgyalása, amely a férfi bombariadója miatt elmaradt.

Az előzetes letartóztatásban lévő, vagyontalan, nyolc általános iskolát végzett, gyermektelen N. Márk a bíróság előtt azt mondta: azért telefonált, hogy elmaradjon a másodfokú tárgyalása, mert előző nap délután felmondta az ügyvédje megbízását, mivel úgy értékelte, hogy a nem képviseli megfelelően az érekeit, és a tárgyalás reggelén még nem volt másik védője. Hozzátette: butaságot csináltam, elnézést kérek, nem gondoltam, hogy ekkora kavarodást fogok okozni.

Kovács Péter, ügyész, a vádbeszédében elsősorban az ilyen jellegű ügyek elszaporodottságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a korábbi, enyhe (felfüggesztett) büntetéseknek ezen a területen nincs hatása. Nem beszélve arról, hogy N. Márknak már van három felfüggesztett börtönbüntetése, és ez sem tartotta vissza az alól, hogy bombával fenyegesse meg a bíróságot - tette hozzá. Kérte: vegye figyelembe a bíróság a vádlottnak ezt a magatartását, amellyel lényegében szembeköpte az igazságszolgáltatást. Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kiszabását kérte rá és indítványozta a korábbi, két jogerős 10-10 hónap, valamint az egy éves, nem jogerős felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását.

Szigeti Csilla, N. Márk ügyvédje szerint igaz, hogy védence volt már büntetve korábban, de hasonló cselekményt nem követett fel, ezért az előéletét ne vegye figyelembe a bíróság, véleménye szerint N. Márk számára ez egy botlás volt, szerette volna a tárgyalását elhalasztani és nem volt tisztában a cselekedetének a  súlyával. Kérte, a bíróság vegye figyelembe a beismerő vallomását és a megbánását és azt, hogy a férfi sohasem birtokolt robbanószert. Az ügyvéd  közérdekű munka kiszabását kérte védencére.

Lévai Judit bírónő N. Márkot bűnösnek találta egy rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében és ezért  a férfit 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a közügyektől. A bíró kihangsúlyozta: N. Márk feltételes szabadlábra csak a büntetés kétharmadának a kitöltését követően kerülhet. Ezen felül a bíróság elrendelte a korábbi 10-10 hónap, valamint az egy éves felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását.

Az ok, az ilyen jellegű cselekmények elszaporodása, illetve, az hogy a három felfüggesztett börtönbüntetés sem tartotta vissza N Márkot, hogy  egy újabb bűncselekményt kövessen el - mondta rövid indoklásában Lévai Judit.

Kovács Péter a büntetés súlyosbításárét fellebbezett, mert ez egy három éves büntetéssel fenyegetett cselekmény, illetve kérte az előzetes letartóztatás fenntartását.

Szigeti Csilla ügyvéd enyhítésért fellebbezett, illetve kérte N. Márk szabadlábra helyezését.

Lávai Judit bírónő az előzetes letartóztatását megszüntette, mondván csak a jelenlegi, 1 év 6 hónapos, nem jogerős börtönbünetését veheti figyelme. N. Márkról így levették a bilincset és szabadon távozhatott a Kecskeméti Járási Bíróságról.