Jubileumi asszonytalálkozó Kecskeméten

2014 nov 29
Megosztás
Varga Mónika és Szemereyné Pataki Klaudia

Kecskeméten rendezték meg a jubileumi Kárpát-medencei Asszonytalálkozót. A Nők a Nemzet Jövőjéért Díjat ezúttal a Kecskeméti Televízió szerkesztő-műsorvezetője, Varga Mónika érdemelt ki.

 

„Egy elvem van: asszonyokkal nem szabad vitatkozni. Miért? Mert az asszonynak úgyis igaza van... A leghosszabb vitatkozásnak is az a vége, hogy az asszonynak igaza van. Mért ne előzzük meg akkor? Mire való a sok beszéd, a sok keserűség: mert hisz az asszony nem azért vitatkozik, hogy meggyőzessék, vagy mást meggyőzzön, csak hogy győzzön... Érzés az asszonynál minden ellentmondás... És azért van igaza, mert nem a fejével vitatkozik, hanem a szívével. A férj pedig könnyen téved: de a szív soha”

Novák Katain, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Móricz Zsigmond idézetével nyitotta meg a X. Kárpát-medencei Asszonytalálkozót a Bozsó Gyűjteményben. A politikus a család fontosságát, és azt hangsúlyozta, hogy meg kell adni a nőknek a választás, az egyéni döntések lehetőségét. „Nem lehet elégszer kimondani, hogy a család mekkora érték, és hogy családban élni mekkora érték és, hogy gyermek és a testvér mekkora érték” – fogalmazott.

Szemeryné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere úgy látja, szemléletformálásra van szükség, ugyanis a fiatalok körében már nem fontosak, azok az értékek, amelyek szerinte az élet alapját képezik. „Az a közgondolkodás, ami kialakult rólunk, hogy mi elsődlegesen a család összetartó ereje vagyunk, ez az én korosztályomban talán megvan, de a tőlem fiatalabb generációnál már kezd kihalni. Valahol az a feladatunk, hogy ezt a fiatalokba is át tudjuk ültetni, hogy a család összetartó ereje ugyanis a nő” – mondta a polgármester.

A X. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó keretében átadták a Nők a Nemzet Jövőjéért Díjat, amelyet idén a Kecskeméti Televízió szerkesztő-műsorvezetője, Varga Mónika érdemelt ki Kecskemét kulturális, egyházi értékeinek, hagyományainak hiteles közvetítésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül. Varga Mónikának ez a harmadik díja, 2006-ben Kecskemét Környezetvédelméért Díjjal, 2012-ben pedig Tóth László-díjjal tüntették ki.

„Édesanyám és édesapám arra tanítottak engem, hogy becsüljük meg az életet, az istentől kapott életünket, amelynek nem elsősorban értelme, hanem célja van. Igyekszem az életemet e szerint élni, igyekszem a dolgaimat így tenni nap, mint nap” – nyilatkozta Varga Mónika.  

A Kárpát-medencei asszonytalálkozónak már harmadik alkalommal ad otthont Kecskemét. Az idei összejövetel háromnapos, a tanácskozás vasárnapig tart. 

Szöveg:KTV

fotók: facebook/Szemereyné Pataki Klaudia