Kallódik a KSE Kft. újabb feljelentése

2016 ápr 14
Megosztás
KSE Kft. elleni tüntetés

A napokban újabb vizsgálatra kérte a kecskeméti ügyészséget egy magánszemély az egykori KSE Kft. “fa” gazdálkodásának az ügyében. A feljelentés kallódik, pedig az eljárás lefolytatására kijelölt Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség megküldte azt a Szegedi Járásbíróság illetékes bírójának, aki a cég gazdálkodásának visszaéléseivel kapcsolatos vádat tárgyalni fogja. A polgári perek ennél gyorsabban zajlanak, az egykori KSE kézilabdásai időközben első fokon pert nyertek elmaradt járandóságukkal kapcsolatban a Kecskeméti Törvényszéken. Bajban a tulajdonos önkormányzat.

Utánpótlás, céltámogatás, fiktív marketingszámlák

A feljelentés szerint Zombor Gábor polgármester 2011.08. 04.-én a 882-2/2011. iktatószámon Támogatási szerződést kötött a szintén önkormányzati tulajdonban lévő, azóta már felszámolás alatt álló Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft.-vel. A szerződés, összesen 54, azaz ötvennégymillió forintról szól és kizárólag az NBI osztályú ifjúsági kézilabda NBI/A és NBI/B osztályú U20 és junior kosárlabda, valamint extraligás junior röplabda csapatainak működésére használhatják fel a támogatottak. A kiutalás szigorú elszámolási kötelezettséggel járt. A szerződés szerint az elszámolás a csatolt nyomtatványon történhet, szakmai beszámolóval, illetve hitelesített számlákkal, illetve bizonylatokkal.

A feljelentéshez csatolt számlamellékletek szerint azonban a támogatási összegből egyszer 12 millió 750 ezer forintot (112717-es számla) valamint 16 millió forintot (112715-ös számla) számoltak el. A számlákon Feyér Zoltán ügyvezető (KSE Kft.) aláírása látható, illetve azokon egyértelműen szerepel, hogy a 882-2/2011-es támogatási szerződés terhére lett kifizetve. Ez azonban szabálytalan és ellentmond a támogatási szerződés kritériumaival, mivel a számlákon marketingszolgáltatás szerepel, amely a szerződés értelmében nem számolható el az utánpótlás támogatás terhére, mivel nem működési költség. Sőt, a számlákhoz csatolt teljesítési igazolás időpontja nem a szerződésben szereplő U20- illetve junior mérkőzés időpontját takarja, hanem felnőtt mérkőzést. A feljelentő kérte, vizsgálják ki miként lehetett elszámolni ilyen módon a szerződésben szereplő 54 millió forintot, ha abból 28 millió 750 ezer forint nyilvánvalóan fiktív számlákkal lett leigazolva, ugyanis a GLOBE ÉP Építőipari Kft. “fa” -ról a szegedi  ügyészség egyértelműen kimondta, hogy marketing tevékenysége nem valós, fiktív számlákat bocsátott ki, ügyvezetője vádlott, akárcsak a támogatási szerződést aláíró és a számlákat leigazoló KSE ügyvezető is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. A kért vizsgálat részét képezi még, hogy mindezek tudatában a pénzügyi osztály illetékesei miért fogadták be ezeket a szerződéssel ellentétes számlákat.

Nem sikerült beazonosítani

A feljelentés miatt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség elfogultságot jelentett be és a Legfőbb Ügyészség ennek helyt adott. Határozatuk szerint azért, mert Zombor Gábor egykori polgármester sógornője a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen csoportvezető ügyész. A Legfőbb Ügyészség határozata szerint a részlehajlástól mentes ügyintézés érdekében a vizsgálat lefolytatásával Szegedi Járási és Nyomozó ügyészséget jelölte ki, amelyek már korábban is felügyelték a KSE Kft. “fa” gazdálkodásával kapcsolatos nyomozást.

A feljelentés ügyében költségvetési csalás és más bűncselekmények bűntettében indult eljárás.

A szegedi vádhatóság azonban úgy határozott, hogy mivel e fenti ügy illeszkedik a már vádemeléssel lezárult korábbi ügyükhöz, ezért a szükséges intézkedések megtétele érdekében a feljelentést, a számlamásolatokat, a támogatási szerződést megküldte a Szegedi Járásbíróság arra kijelölt bírójához. 

Megkerestük az ügy bíróját, dr. Kánitz Judit bírónőt, hogy ki van-e már tűzve a KSE Kft. büntetőpere (Feyér Zoltán és társai) és milyen intézkedéseket tett a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség által megküldött feljelentés és annak mellékletei ügyében, ugyanis azok szervesen nem illeszkednek a vádhoz, hiszen a per tárgya különösen nagy vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés, a feljelentést pedig a Legfőbb Ügyészség költségvetési csalásnak minősítette és az önkormányzat illetékesei miatt a feltételezett elkövetői kör nem azonos a vádbéliekkel.  Nem beszélve arról, hogy egy bíró nem nyomozhat, mert nincs rá jogosítványa és hatásköre.

A Csongrád Megyei Törvényszék sajtóosztálya a Hírösvény kérdéseire azt válaszolta: a per előreláthatólag ez év második felében kezdődik meg és a kérdéses feljelentést a részükről eddig nem sikerült beazonosítani.

Ki fizeti ki az 50 millió forintot

Egy tárgyalás időközben már nagyrészt lezajlott a KSE Kft. “fa” ügyében. A Kecskeméti Törvényszéken első fokon befejeződött perben a KSE egykori kézilabdázói követelték elmaradt járandóságukat a volt két ügyvezetőn összesen 55 millió forint értékben. Ebből ötvenmillió forintot Feyér Zoltánon, 5 millió forintot pedig Jánosi Istvánon akarták bevasalni. Az első fokú ítélet szerint jogos az ötvenmillió forintnyi követelés, ezt megítélték, az ötmillió forint követelést azonban nem, sőt a felpereseknek Jánosi Istvánnak kell még fizetniük perköltséget. Az ítélet nem jogerős, a döntőt szót ősszel mondja majd ki a Szegedi Ítélőtábla

Amennyiben az ötvenmillió forint megítélt követelést a bíróság helyben hagyja, akkor végrehajtást rendelhetnek el az egykori ügyvezetőnél, ha pedig nincs ekkora vagyon - információink szerint nincs - akkor pedig a KSE Kft. akkori fő tulajdonosához, a kecskeméti önkormányzathoz fordulhat a végrehajtó. 

Erre számítanak a felperesek ügyvédjei is. Az viszont továbbra is talány, az önkormányzat miért nem vette komolyan ezt a pert, csak azért mert a korábbi fővárosi ügyvédjük ezt mondta?

 

 

 

Hozzászólások

Akár Polt Péter ülne a bírói székben.