Katona József a hűséges városi közszolga

2013 szep 20
Megosztás

Koszorúzással egybekötött ünnepséggel és rendhagyó helytörténeti előadással emlékeztek Katona József halálának 183. évfordulójára.  

 

- Amikor Katona József 1830 április 16-án szívszélhűdésben meghalt, nem a híres drámaírót, a Bánk Bán szerzőjét gyászolta Kecskemét lakossága, hanem a helyi köztiszteletben álló tímármester fiát, a becsületes közszolgát, és ügyvédet, aki oly sokat dolgozott lelkiismeretesen a városért -  mondta Székelyné Kőrösi Ilona helytörténész (képünkön), azon az előadáson, amelyet drámaíró halálának az évfordulójának emlékére tartott  a Katona emlékházban. 

Az 1791. november 1-én született Katona József a jogi tanulmányait követően 1920-ban tért vissza szülővárosába Kecskemétre, ahol az urak, valamint az egyházak  elöljáróinak az egyetértésével alügyész lett, majd hat évvel később főügyész. Ezt a beosztás nem szabad a mai ügyész hivatással összehasonlítani ugyanis a közigazgatás abban az időben nem volt az ügyészi munkától annyira szétválasztva mint napjainkban, sőt, Katona, amikor nem a köz és a város érdekében ügyészkedett, akkor ügyvédi munkát, peres ügyeket is felvállalt, ami a mai jog szerint összeférhetetlen lenne. 

Katona egy feudális bíróságnak, az úriszéknek volt az ügyésze, amely jobbágyok, a cselédek, a birtoktalanok felett ítélkezett, zömében vagyon elleni bűncselekmények miatt, de ide tartozott a hamis állatigazolás kiállítása, vagy az elbitangolt jószágok által más gabonájában okozott kár megállapítása, amely az úgynevezett bitangkasszát gyarapította. Katona ügyészi feladatai közé kell még sorolni a bűn, valamint a betyárüldözést is.

Katona főügyész munkája nem volt könnyű, mert nem voltak tikánői, fogalmazói, hanem minden jegyzőkönyvet és tanúkihallgatás maga végzett és kézírással lejegyzett.  

Ezek a kézzel írott vaskos jegyzőkönyvek megtalálhatóak Katona emlékházban, rájuk férne egy alapos kutatás. Székelyné Kőrösi Éva szerint ezekben a jegyzőkönyvekben feltárul a reformkori magyar társadalom és benne természetesen Kecskemét is Katona szemüvegén keresztül. Székelyné szerint Katona rendkívül alapos és érzékeny ember volt, egy-egy apró ügyben is több tanút meghallgatott és sokszor nagyon megértő volt a gyanúsítottakkal szemben. Több feljegyzés található arról, hogy panaszkodik a fogva tartás körülményeire, illetve azzal kapcsolatban, miszerint a fiatal, még szülés előtt áló lányokat nem szabadna ezekben a penészes, vizes cellákban bebörtönözni, sőt megbotozni őket, mert ennivalót loptak. Kollégáit pedig megfedte akkor, ha tiszteletlen módon letegezték a gyanúsítottakat.

 

Az utolsó hónapok

 

1830. január elsején Katona levelet írt egyik helyi ügyvéd barátjának, amelyben azt fejtegeti, hogy április közepére vagy meggazdagodik, vagy megnősül, vagy pedig meghal. Érdekes, hogy az utóbbi jövendölése teljesedett be, miközben nem úgy viselkedett, mint aki meg akar halni, mert ebben az évben vásárolta meg a szülei házát, valamint gazdálkodási célból szőlőültetvényeket is vett. Kétségtelen, sokat dolgozott, de nem panaszkodott, szerelmi bánatáról is csak keveset tudni. Igaz, ügyvéd barátjának egy levélben elküldött egy gyűrűt, mondván, ő tudni fogja, mi vele a dolga.

1830. április 15-én megkezdődött az Úriszék ülése, amely hat napon keresztül zajlott. Másnap, 16-én Katona az ülés után egy késői estebédre ült össze a szék tagjaival, majd otthagyta a társaságot, mondván, neki még vissza kell vonulnia és felkészülnie a másnapi ügyészi beszédeire. Amint kilépett az akkori városháza ajtaján összeesett és meghalt. Emlékét - majdhogynem rekonstruált pontosággal - egy emlékkő őrzi a polgármesteri hivatal előtt, amelyet a napokban megkoszorúztak és virágokkal halmoztak el.

Székelyné Kőrösi Éva kutatásaiból kiderült, Katonát miután szülei kölcsönpénzből eltemették az egykori Szentháromság temetőben, száz év múlva egy városi ünnepségsorozat keretében újratemették. (képünkön az egykori emlékmű látható), majd miután a Leninváros építése miatt a temetőt részben felszámolták, Katona új nyughelyet kapott a városi köztemetőben. Síremléke (képünkön) megrepedezett, megkopott.  

Mák Kornél alpolgármester lapunknak ezt mondta, ismeri a problémát, de az idén Kada év lévén az egykori polgármester síremlékének felújítása élvez a meglévő szűkös anyagi keretből prioritást. A soron következő ilyen jellegű beruházás Katona síremlékét illeti majd meg - tette hozzá.

 

Az utolsó bejegyzés

 

Katona József ügyész úr kézírásával ez az utolsó bejegyzés a Bírószéki Jegyzőkönyvekbe.

 Ezen a napon kezdődött az Úriszék ülésezése is, amely április 21-én fejeződött be, és amelynek második napján Katona József meghalt.

 

Bírói jegyzőkönyv 1830. április 15.

905. Birtsi, másképp Bodor Trési, és Vépi Rúzsa azért fogattattak be mivel tegnap Kerekes Kristóf Üveges Boltyában a fiókból 4 forintokat kiloptak. Mellyet magok is elesmérnek azzal, hogy azon megis osztozkodtak.

Vépi Rúzsa az általa is elesmért  tolvajságért 6 Korbátsra, Birtsi Trési pedig  mint a Verésre alkalmatlan, 24 órai árestomra ítéltetik; köteleztetvén mind ketten a 4 frokat megfizetni.

 

 

Sírkő felirata

E

SZENT

KERESZT ALATT LÉVŐ GYÁSZ HALOM

FEDEZI NÉHAI KATONA JO’SEF

VÁROSI ELSŐ FISKÁLIS URNAK

HÜLT PORAIT   HASZNOS  ÉLETÉNEK

VIRÁGZÓ 37. HIVATALÁNAK 11. DIK

ESZTENDEJÉBEN   LELKÉT  AZ Ő

KEGYES TEREMTŐJÉNEK HÍVSÉG

GEL VISZSZA ADTA 1830. APR.

16.KÁN MÉLLYEN ZOKOGÓ

SÓHAJTÁSOK   KÖZT  EMELTÉK

SZÜLEI, ÉS 4. TESTVÉREI.  1832.

11. JUNII.

 

 

Címke: