A keceli polgármester választási pávatánca

2018 jan 24
Megosztás
Rideg László és Haszilló Ferenc

2006-ban a Gyurcsány Ferenc hírhedt beszédével felkorbácsolt népharag nem csak a baloldalt zilálta szét, hanem elsöpörte az évtizedek óta hivatástudattal fejlesztő és közmegegyezésre törekvő polgármestereket, akiknek helyét átvették a nagypolitika mutánsai. Ez történt a Bács-Kiskun megyei Kecelen is, amely Kiskőrös és Soltvadkert mellett a természeti javak adta jólétről elnevezett “Aranyháromszög” kisvárosa. A mintegy kilencezres lélekszámú Kecelnek a független évtizedek után fideszes polgármestere lett, egy vendéglátós zenész, Haszilló Ferenc, akinek önérdekű politikája miatt mára “Aranykétszögnek” becézik a térséget, annyira lemaradt a másik kettőtől az általa vezetett település. 

Regnálásának kezdetén bezárt a helyi fürdő, évek teltek el mire kiderült, hogy az előző polgármester 30 éves beruházási és üzemeltetési szerződést kötött a létesítményre, ellenkező esetben a fürdőnek az egykori bekerülési költségen vissza kellett volna szállnia az önkormányzatra. Haszilló nem lépett, az ellene hanyag kezelés miatt indult eljárást az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette. A helyi plébános is kitiltotta egy időre a templomból, mert ellene ármánykodott a kalocsai érseknél. Nemhiába, a 2014-es választást már csak 14 szavazattal tudta megnyerni a Fidesz színeiben. Valószínűleg elbúcsúzhatott volna kiskirályságától, ha a kiszivárogtató nem oly kegyes hozzá és már a választás előtt nyilvánosságra hozza a helyi tévé riporterének kamerafelvételen kívül készült hanganyagát, amelyben Haszilló kifejti világnézetét. Ez leegyszerűsítve annyi: vissza kellene hozni a halálbüntetést. A fejlövés ugyanis számára gazdasági gyógyír, a célkeresztben nála a zsidók és a cigányok állnak, valamint néhány ellenzéki politikus. A segélyezési gyakorlata a következő: szájba kellene rúgni az önkormányzathoz érkezőket. Haszilló Orbán Viktort is lesajnálja, véleménye szerint nem  sok mozgástere van. Kecel anyagi gondjainak forrását a következőképpen összegzi: “Ez a geci zsidó társaság ha nem szopatná így az országot, ahogy szopatja, akkor itt senki nem foglalkozna az önkormányzattal, hogy mit csinál.”

A keceli beszédre az ellenzéki pártok közleményben reagáltak és kérték a polgármester eltávolítását a közéletből. Kerényi János, soltvadkerti parlamenti képviselő, a Fidesz Dél-alföldi pártigazgatója azonnal lépett, bejelentette: Haszilló Ferencet kizárják a pártból és lemondásra szólította fel. A polgármester taktikusan egy ideig kerülte a nyilvánosságot, majd nem mondott le, hanem feljelentést tett személyes adattal visszaélés bűntette miatt. A nyomozás eredménytelenül zárult. 

A botrány elült, Haszilló pedig tovább színleli az önkormányzati parlamentarizmust, hűen beszédéhez, amelyben a testületét is lebutázta.

2013. február 20-án a keceli testület az önkormányzati tulajdonú Keceli Kertészeti Kft.-be integrálta a karbantartásért felelős városi szolgáltató csoportot. A gazdaságossággal indokolt javaslattal a testület egyhangúlag egyetértett. A határozat szerint a jogutód társaság kapja meg a szolgáltató csoport tevékenységét és annak munkavégzéséhez szükséges eszközeit. A polgármester sajátosan értelmezi az integráció fogalmát.  Június 28-án ugyanis “Kedves Munkatársam!” megszólítással arról tájékoztatta levélben a szolgáltató csoport munkatársait, hogy a jogviszonyuk megszűnt és tevékenységük a Kecel Kertészeti Kft.-hez került. Hozzátette: az új városi cég a fővárosi székhelyű NADJOB munkaerő közvetítő Kft.-n keresztül  fogja a feladataihoz szükséges munkaerőt biztosítani. A polgármester a levél végén arra hívta fel a munkatársai figyelmét, hogy 15 napon belül nyilatkozzanak arról: hozzájárulnak-e a továbbfoglalkoztatásukhoz, mert ha nem, akkor a közalkalmazotti jogviszonyuk július 31-ével megszűnik.  Az önkormányzati közalkalmazottak természetesen vállalták a továbbfoglalkoztatásukat, hiszen azzal elveszítették volna a több mint egy évtizedes munkaviszonyukat. Egyetlen képviselőnek sem tűnt fel, hogy a közszolgálati munkaviszony csoportos megszüntetésére nem adtak felhatalmazást a polgármesternek, sem pedig a munkaerő közvetítő cégen keresztüli foglalkoztatásra. Nem beszélve arról: az egykori közalkalmazottakkal végül nem is a NADJOB Kft. kötött munkaszerződést, hanem a szintén fővárosi székhelyű Memo Line Hungary Kft., amelynek szerződése egész Magyarország területére határozta meg a munkavégzést, amely nem kis riadalmat váltott ki a munkavállalókban.  Bár a munkaszerződés határozatlan időre szólt —mellékleteit pedig üzleti titokra hivatkozva meg sem kaphatták a munkavállalók —, nem tartott sokáig, mert 2014. január 1-el már egy másik munkaerő közvetítő céggel, a Nating Drive Style Kft.-vel kellett foglalkoztatási szerződést kötniük, amit már bátrabban aláírtak, mert bár a szerződésük itt is egész Magyarország területére szólt, időközben megszokták, hogy ez semmit nem jelent, mert ténylegesen ki sem kell mozdulniuk  Kecelről. Aztán egy év múlva egy újabb munkaerő közvetítő cég, a Pivelino Work Kft. lépett be a képbe. 

2016-ban a Kecel Kertészeti Kft.-be integrált egykori közalkalmazottak ajánlott levelet kaptak a NAV-tól, amelyben nyilatkozatételi eljárásra kötelezték őket a Nating Drive Style Kft. ellen folyamatban lévő ellenőrzés kapcsán, mivel a cég iratai szerint 2014-ben szerződéses viszonyban álltak. A dolgozók adatlekérése során kiderült, hogy bár a bérüket kapták, voltak hónapok, amikor nem voltak bejelentve, járulékokat nem fizettek utánuk, vagyis hivatalosan nem volt munkaviszonyuk.   

A Keceli önkormányzat körül az elmúlt években sorra  felbukkanó munkaerő közvetítő cégekben nincs személyi átfedést, de az mindben azonos, hogy adóvégrehajtás indult ellenük és a NADJOB kivételével már egyik sem működik és a gazdálkodási adataikat sem adták meg nyilvános közzétételre. A 2012-ben alapított Memo Line Hungary Kft. ellen 2014 márciusában rendelt el végrehajtást a NAV, amelyből már nem tudott kijönni és 2015. november 26-án felszámolást rendelt el ellene a bíróság. A 2013-ban alakult Nating Drive Style Kft. ellen 2015. április 13-án jegyzett be végrehajtást a NAV, majd a rákövetkezendő évben kényszertörlést rendeltek el ellene, jelenleg felszámolás alatt áll. A Pivelino Work Kft. ellen 2015. június 4-én indult NAV végrehajtást, 2016. 06. 20-án pedig  megindult ellene a cégtörlési eljárás. 

A kikölcsönzött és hoppon maradt közalkalmazottak keserűsége, valamint a botrány elkerülése miatt a dolgozókat végül sebtében visszavette saját cégébe az önkormányzat. Kiderült: mégiscsak kielégítően tudja közvetlen finanszírozni a hivatal a városkarbantartási feladatokat. Igaz, egy képviselő szerette volna látni a jelenléti íveket az egész ország területére kikölcsönzött dolgozók munkájáról, mire azt a választ kapta, hogy nincsenek meg. Ekkor derült ki véletlen, hogy munkaerő-közvetítő  NADJOB Kft. nagyon jutányos áron bérel Kecelen önkormányzati ingatlant. Ez tovább mélyítette a bizalmatlanságot a testület és Haszilló között. Lapunk is rákérdezett írásban a munkalapok hollétére és arra, hogy ezzel a bizonytalan és kusza foglakoztatási módszerrel végül mennyit spórolt meg az önkormányzat, de nem kaptunk választ a polgármestertől

Mint minden településen, Kecelen is a kátyúk jelentik a legtöbb gondot. Mivel kisvárosról van a szó, a nagy cégek nem kapkodnak a megbízásért, ha igen, akkor az átlagosnál drágábban vállalják és nehéz azonnal munkára fogni őket. A testületi tagok végül rávettek egy térségi vállalkozót a kátyúzásra, aki a korábbinál olcsóbban vállalta volna az addigi technológiával. Az utolsó pillanatban aztán beesett egy nagykállói cégnek az olcsóbb ajánlata.  A V-House Inköz Kft. munkája azonban köszönőviszonyban sem volt a szerződésben rögzített technológiával - mondta lapunknak  Herczeg Imre képviselő, majd sok vita árán sikerült meneszteniük a céget, amely aztán egy kis névkülönbséggel visszatért egy másik megrendelésre. A V-House Inköz Plusz Kft. kapta meg ugyanis a József Attila utca útburkolatának és parkolójának a felújítását, amelynek székhelye és tulajdonosi köre azonos a menesztett cégével. Az előbbi szabolcsi cég már a múlt év közepe óta kényszertörlés alatt áll, utóbbi pedig úgy nyerte el a keceli tendert, hogy NAV végrehajtás volt ellene, sőt jelenleg is folyamatban van ellene egy. Nem is tudta a megbízást időre teljesíteni, de a városvezetés kesztyűs kézzel bánik velük. Haszilló Ferenc ugyanis a testület tudta nélkül módosította a szerződést, hogy a három hónapnyi kötbért megússzák. Jelenleg már egy hónapra apadt a tartozás és azt is pluszmunkában törlesztené le a cég. Nehezen tudja átvinni a testület a közköltségek lefaragását is. A közvilágítás karbantartására az előző ciklusban megszavazott havi nettó 939 ezer forintot sikerült levinniük nettó 450 ezer forintra, miközben kiderült, hogy ennek a feléért is elvállalná azt egy szakcég egy ekkora városban. A polgármester a fenti beruházásokkal kapcsolatos kérdésinkre sem válaszolt.

Haszilló bár kitaszítottnak számít, megpróbál politikailag helyezkedni. A múlt évben már Kecelen tartotta kihelyezett ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, amelynek elnöke Rideg László, aki Font Sándor soltvadkerti országgyűlési képviselő húgának a férje. Rideg együtt parolázott a pártból kizárt zsidózós polgármesterrel, sőt, Kecel TOP-os pályázatokat nyert nemrégen a megyétől. Haszilló úgy kalkulál, hogy a nyugdíjkorú Kerényi János utódja Font és köre lesz a térségben, ám a legutóbbi Visegrádi Fidesz frakcióülés estéjén készült Orbán Viktor Facebook oldalán megjelent ultiparti képe szerint azonban még nem lehet leírni Kerényi pártigazgatót, aki több mint húsz éve kártyázik a miniszterelnökkel és már nem egyszer kijelentette: nem kér Haszilló Ferencből.

Forrás: 168 Óra