Kecskemét decemberi közgyűlésének döntései

2017 dec 14
Megosztás
kecskeméti képviselő-testület

2017 utolsó közgyűlését tartotta ma Kecskemét önkormányzata. A grémium a napirendek tárgyalása előtt kifejezte elismerését mindazoknak, akik a közelmúltban kiemelkedő szakmai munkájuk és életpályájuk nyomán rangos országos, vagy állami elismerésben részesültek:

Dr. Farkas Gábor építésznek, aki a magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima Primissima Díjban részesült. Farkas Györgynek, a Zarges Kft. ügyvezetőjének, akinek az idén 19. alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján a nemzetgazdasági miniszter Magyar Gazdaságért Díjat adományozott. Johann Spreitzer és Jörg Stromeyer uraknak, a Ritz Mérőtranszformátor Kft. ügyvezetőinek, akik idén az Év Vállalkozói lettek.

Elfogadta a közgyűlés Kecskemét 2018-as, közel 45 milliárd forintos  költségvetését. A dokumentum a bevételek és a kiadások tekintetében egyaránt szigorúan és racionálisan számol, működési hiány nélküli, összhangban van a város Gazdasági Programjával és Integrált Területi Programjával.

A tervezet immár 9 milliárd forint iparűzési adót tartalmaz, amely 500 millió forinttal haladja meg a tavalyi tervet. Az egyéb adó és közhatalmi bevételekkel összesen 11 milliárddal lehet számolni 2018-ban. 

Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények – összesen 80 feladatellátási hely - finanszírozása 9 milliárd forintba kerül, ebből 4,3 milliárd az állami támogatás, 4,7 milliárd forint pedig az önkormányzati forrás. Lényeges, hogy a közel 45 milliárdos főösszeg mintegy 50 százaléka fejlesztésre fordítódik, a Modern Városok Program, a hazai és uniós támogatású projektek és az önerős önkormányzati beruházások keretében.

Ágazatonként is jelentősek a finanszírozási tétetel: az egészségügyi és szociális szféra 500 millióba, a helyi közösségi közlekedés 600 millióba, a városüzemeltetés 2,7 milliárdba, a közműépítések 1,4 milliárdba, a sport támogatása 1,9 milliárd forintba kerül. Az oktatási intézmények esetében a szolidaritási hozzájárulás 866 millió forint. A költségvetésben hangsúlyos az óvatosság elve, általános tartalékként ugyanis több mint 1,1 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

További négy elektromos töltőállomás telepítését tervezi Kecskeméten  az e-Mobi Kft. Ezek helyszínei: Rákóczi út, Deák Ferenc tér, Horváth Cirill tér, Akadémia körút. A közgyűlés a szolgáltató részére mindaddig ingyenesen biztosítja a közterület-használatot, mindaddig,  amíg a cég a szolgáltatást magát ingyenesen nyújtja a lakosság részére.

A volt Lestár Péter szakközépiskolából további 3700 négyzetméternyi ingatlanrészt és a teljes, közel 12 ezer négyzetméter külső területet kap ingyenes használatba 20 évre a Mercedes német iskolát működtető Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány. Utóbbi a létesítmény felújítását tervezi annak érdekében, hogy egy helyen tudja elhelyezni a német iskola alsó és felső tagozatát. A felújítás 589 millió forintba kerül, amelyből mintegy 236 millió forintot a Mercedes üzem biztosít, 353 millió forintra pedig az önkormányzat – mint az épület tulajdonosa – a Mercedes üzemmel együtt nyújtott be támogatási igényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságához.

Eredménytelen lett a volt Rudolf laktanya területén az úgynevezett „beteg lovak istállója” épületrész hasznosítására kiírt pályázat, miután a határidőre beérkezett két pályázat közül az egyik a tartalmi, a másik pedig a formai követelményeknek nem felelt meg.  A közgyűlés úgy döntött, hogy az ingatlanrészre jelenleg nem ír ki új pályázatot.

Az egykori laktanya egy másik istállójára a TVG-INVEST Kft. és a NaNiNo Kft. közösen nyújtott be pályázatot, amelyben leírták, hogy az épületet felújítanák vagy lebontanák és újjáépítenék, a léteítményben hazai és kistérségi termékeket és helyi értékeket kínálnának, szolgáltatnának. Az önkormányzat az ajánlattevőkkel tárgyalásokat folytatott, amelyek erdményeként az ajánlattevők bruttó 9,1 millió forintért vásárolhatják meg a felépítményt, a hozzá tartozó földterület használati jogáért pedig 14,2 millió forintot fizetnek.

Ingyenesen használhatja a jövőben az egykori Tó Hotel épületét a Kecskeméti Labdarúgó Club Közös Torna Egylet Sportiskola (KTE-KLC SI), a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia működtetése céljából. Az akadémia megvalósítása két ütemben történik, első ütemben a volt Tó Hotel mellett 2 nagyméretű labdarúgópálya jött létre, második ütemben pedig a hotel épületben az akadémia központi épülete alakul ki.

Több helyi autóbuszjárat esetében módosította a közgyűlés a jövő évi menetrendet. Ezek közül a legjelentősebb, hogy február 1-től elindul a Kadafalvát Széchenyivárossal összekötő 34-es járat. Az ehhez szükséges megállóhelyek és buszforduló kialakítása a közelmúltban megtörtént, költsége mintegy 50 millió forint volt. A működtetésért a város 2018 február 1. – december 31. időszakban mintegy 84 millió forintot fizet a DAKK Zrt-nek. Az útvonal: Darázs utca – Boróka utca – Csalánosi út – III. Béla körút – Nyíri út – Március 15. utca – Irinyi út – Akadémia körút – Nyíri út – III. Béla körút – Csalánosi út – Boróka utca – Darázs utca. 

A közgyűlés úgy döntött, hogy a DAKK végezzen utasszámlálást az első időszakban, majd annak eredményét áprilisban mutassa be a szakbizottságnak.