Kecskemét Kadarkája a Borhálóban

2014 júl 14
Megosztás
Kecskemét, Borháló Szaküzlet

Keresztes József és Hetényi József közösen készített Kadarkája lett az idén Kecskemét Város Bora. Egy alázatos borász alázatos ősbora mostantól a Bethlen körúti Borhálóban is kapható.

 

A Kadarka oly régóta jelen van térségünkben, hogy pontosan már nem sikerült rekonstruálni az eredetét, annyi biztos: ez a több évszázadon keresztül megélhetést is biztosító jellegzetes vörösborfajta a mára lecsökkent termőterületei ellenére is a helyi érték kategóriájába tartozik. Persze, ebbe a fogalmi körbe tartoznak azok is, akik pénzt és energiát áldoznak a Kadarka feltámasztására és népszerűsítésére, felidézve ezzel a Duna-menti közösségek kultúráját és hagyományait, bizonyítva, hogy gasztro-kultúra hitelesebb múltidéző, mint a történelemkönyvek. 

Erre a nem kis feladatra szánta el magát Keresztes József is, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára, akinek Hetényi Józseffel együtt készített Kadarkája immáron másodszor lett a Kecskemét Város Bora

Ízléssel változik a bor

Keresztes József a családján keresztül mindig is érintkezett a borral, generációk óta volt szölőjük, de a nagybetűs szakmával 1976-ban találkozott először a Közép-magyarországi pincegazdaságnál, amely akkor a hazai borforgalom mintegy tizenöt százalékát bonyolította. Azóta persze nagyot változott a világ, mert nem csak a technológiai feltételek, hanem a fogyasztók szemlélete is jelentősen átalakult. 

- A potenciálja talán jobb volt a régi tömegboroknak, de a technikai felkészültség és a higiénia lényegesen jobb napjainkban -  vallja Keresztes József, nem beszélve arról, hogy minőség-centrikusabb lett a világ, az étkezési szokások megváltozásával  a könnyű, gyümölcsös, de tartalmas borokat igénylik a fogyasztók, ezért minden törekvésünk arra irányul, hogy minél jobb alapanyagból egyre fegyelmezettebb technológiával készítsünk bort.

Lösz-homok-haza

Keresztes József Kecskemét-Hetényegyházán él, ott épített egy kis családi  borászatot és természetesen a fia is borász, igaz, nem a homokon, hanem Tokaj-hegyalján. De hát mit is keresne Keresztes József Tokajban, ha itt ezen a löszös altalajú homokon van a kadarka hazája.

- Az alap fehérek mellett nem volt kérdés számomra, hogy a vörös az kadarka lesz, mert nagyrészt ebből a fajtából állt az egykori családi birtokunk Dávodon, ahol az Európába is közkedvelt csátaljai kadarka termett. Másrészről én ebben nőttem fel, ez szoktam meg és ez az a bor, amit én bornak tanultam meg, ezért már akkor elhatároztam, hogy lesz egy kadarkaültetvényem saját fogyasztásra, amelybe összegyűjtöm majd a fellelhető összes Kadarka-klónt.

Így is lett. Ráadásul a kadarkájukat nagy alázattal kis hordóban  érlelik, ahogy a régi gazdák. Meg is lett az eredménye, mert 2011-ben szinte ismeretlenként elnyerték a Kecskemét Város Bora-díjat, aztán a Kadarka Szalon összevetésén a 2013-as borok közt a legjobban szerepeltek, most pedig újra Kecskemét Város Bora lett a vörösük.

A származásunk bora

- Sem a kunsági boroknak, sem pedig a kadarkának nincs felépítve az imázsa, mert még mindig küzdünk a térségi borokkal szembeni előítéletekkel, valamint a világfajták népszerűségével. Amikor szakembereket látunk vendégül, nem sokat szoktunk magyarázkodni, csak anonim kóstoltatunk és a végén mindig meglepetés születik, mert a legnépszerűbbek között biztosan szerepel egy kunsági bor. Az viszont tévhit - tette hozzá -, hogy a kadarka nem divatos, mert a visszajelzések szerint egyre népszerűbb, egyre többen keresik, mert aki tovább, illetve mélyebbre szeretne jutni a borok világában azt egyszerűen magával ragadja a kadarka ősisége, egyedisége és határozottsága. Nem beszélve azokról a fiatalokról, akik ebből a régióból származnak és amikor belekóstolnak, megérinti őket, hogy a felmenőik ezt a fajta bort itták szinte egész életükben legyen az vörös, siller vagy rozé kadarka. 

Merengjen el a múltban

Kóstoljon bele a hiteles múltba, Kecskemét Város Kadarkájába, amely bekerült a magyar tulajdonú Borháló üzletláncba.

Serfőző László, a kecskeméti Borháló szaküzlet vezetője elmondta, az első pillanattól kezdve nem volt kérdés számukra, ahogy a térség legsikeresebb vörös borát szeretnék az üzletükben tudni, hiszen egy különleges, helyi értékről van szó. Nem beszélve arról, a Borháló filozófiájához hozzá tartozik a magyar borok népszerűsítése, amely ennek a mostoha sorsra jutott, nagyrészt kipusztult, illetve zömében kékfrankosra cserélt fajtának nagy segítség, mert ha a fogyasztók megismerik, megszeretik, akkor természetesen növekedni fog az igény rá és ennek hozományaként remélhetőleg a jövőben újra szaporodni fognak majd az alföldi kadarka termőterületek.

Jöjjön, kóstoljon, válasszon, majd vigye haza!

Kecskemét Város Bora - Kadarka (vörös) 0,75 liter 1050 Ft/palack

További ajánlataink:

Font Irsai Olivér 2 liter 780 Ft/liter

Fritmmann Cserszegi fűszeres 3 liter 780 Ft/liter

Tóth Ferenc Kadarka Siller (Eger) 2 liter 890 Ft/liter

Mészáros Pinot Noir Rosé (Szekszárd) 2 liter 820 Ft/liter

Serfőző László

Borháló Kecskemét

üzletvezető

mobil: +36 70 413 2600

e-mail:kecskemet-eszak@borhalo.com

Borháló - nálunk más a mÉrték

Üzlet: 6000 Kecskemét Bethlen körút 12/c térkép

Web: www.borhalo.com/kecskemet-eszak

Facebook: http://i.kics.it/3rczg9/06pecl2zgl10g1mhynsw/1nimg8xluhae