Kecskemét nem bír a hajléktalanokkal

2017 júl 22
Megosztás
hajléktalan Kecskeméten

Állandó, visszatérő probléma Kecskeméten a hajléktalanok, a kéregetők városközponti viselkedése.

Csapatokban tűnnek fel a város egyik pontján, majd amikor ott pattanásig feszül a helyzet továbbállnak.

Mi pedig folyamatosan hátrálunk.

Írtunk már a vasútparkban végzett dorbézolásukról, arról, hogy beköltöztek az Városi Mozi melletti egykori BM óvoda épületébe, amely a cserkészszövetség használatában van, de persze, a cserkészek semmit nem csinálnak a romos épületben. Bemutattuk, miként laknak a főtéri bokorfák alatt. Innen aztán átköltöztek az Izsáki úti gyorsétterem melletti játszótér zárt csúszdáiba, amelyet most a tulajdonos kénytelen megszüntetni, mert nem tudja garantálni a gyermekek számára a higiéniát és a biztonságot. A csúszdajátékok belseje ugyanis tele volt kosszal, étel, ital maradékokkal, valamint cigarettacsikkekkel.

A legutóbbi hétvégén a központi piac vásárlóközönsége volt kénytelen elnézni és kerülgetni egy saját piszkában fetrengő hajléktalant, míg a társai kéregettek.

Az önkormányzat tud a problémáról, tartottak is erről már fórumot, de a mellett, hogy ez egy gazdag nagyvárosi probléma, azt mondják, a jogszabályok miatt nem nagyon van mozgásterük. A törvény ugyanis csak a közterületen történő bizonyított alkoholfogyasztást, valamint a koldulást szankcionálja.

Valószínű, egy saját mocskában fetrengő ember nem is szabálysértési, hanem társadalmi-szociológiai probléma. Mentőt azonban nem lehet hívni, hiszen nem eszméletlen, a hajléktalangondozók pedig nem engedhetik be a közöségbe, a részeg és kötekedő tagokat. Így, jobb híján, az utcán maradnak, az állampolgár meg nézi és kerülgeti őket míg meg nem halnak.

Nem igaz, hogy 2017-ben, Európában, nincs megoldás az ilyen jellegű társadalmi problémára és egy maroknyi kisebbség rontja el napról napra az itt télők, valamint az idelátogatók kedvét.